Burkina Faso'nun Fransa nefreti!

2015 yılından bu yana yoğun terör saldırılarının yaşandığı Burkina Faso, eski sömürgesi Fransa'yı "terör örgütlerine bilgi servis etmekle" suçladıktan kısa süre sonra "Habersiz uçuş yapan Fransa uçaklarını vurmakla" tehdit etmişti. Burkina Faso hükümeti bu kez de ülkedeki Fransız medyasını ayağına çağırdı ve izahat istedi.

DÜNYA 31.12.2019, 07:27
Burkina Faso'nun Fransa nefreti!

Fransa, eski sömürgesi Burkina Faso üzerinden elini çekmiyor. Durumun artık alenen bilinmesi Burkina Faso'nun Fransa'ya karşı öfkesini artırıyor.

Burkina Faso'da hükümet, Arbinda şehrinde 24 Aralık'ta DEAŞ terör örgütü tarafından askerî kamp ve sivil yerleşimleri hedef alan saldırıda, Fransız medyasını "ölen sivil ve askerleri manşete taşıyıp etkisiz hale getirilen terörist sayısını görmezlikten geldiği" gerekçesiyle uyardı.

Burkina Faso basınındaki haberlere göre, Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Remis Fulgance Dandjinou ile Kültür, Sanat, Turizm Bakanı Abdoul Karim Sango, Fransız medya organları France 24, RFI, Jeune Afrique'in Burkina Faso temsilcilerini çağırarak, saldırının ele alınış tarzına ilişkin hükümet adına izahat istedi.

Burkina Faso'da yayın merkezi bulunan France 24 kanalının, "neden askerlerin saldırıyı püskürtmekte ve teröristleri etkisiz hale getirmekte sarfettiği başarıyı tamamen görmezden geldiğini" TV'nin temsilcisine soran bakanlar, bunun açıklanması gerektiğini belirttiler.

Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Remis Fulgance Dandjinou, "Fransız medyası aynı kaynaktan aldığı bilginin sadece asker ve sivil ölümlerinden bahseden kısmı sayfalarına taşıdı, buna anlam vermekte zorlanıyoruz." diye konuştu.

Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Remis Fulgance Dandjinou, İletişim Bakanlığının doğru ve hızlı bilginin medya çalışmalarını kolaylaştırmak adına daha etkili şekilde basın mensuplarına sağlanması sözünü de vererek Fransız medyasına göndermede bulundu.

Fransız basın organlarının temsilcileri ise Burkina Faso hükümetinin endişelerini redaksiyon birimine ileteceklerini bildirerek hükümetin baskısından anlık kaçma yolunu seçti.

Burkina Faso'nun kuzeyindeki olağanüstü hal (OHAL) kapsamındaki Soum vilayetinde yer alan Arbinda şehrinde 24 Aralık'ta DEAŞ terör örgütü tarafından askerî kamp ve sivil yerleşimleri hedef alan saldırı düzenlenmiş, 7 asker, 31'i kadın 35 sivil yaşamını yitirmişti. Güvenlik güçleri saldırıya karşılık vererek 85 teröristi öldürmüştü. Ancak Fransız basını, etkisiz hâle getirilen 85 teröristten hiç bahsetmemiş, ölen asker ve sivil sayılarına defalarca vurgu yapmıştı.

Yorumlar (0)