Bulgaristan ve Rusya arasında ajan gerginliği!

Bulgaristan, casusluk yaptıkları gerekçesiyle iki Rus vatandaşını sınır dışı edecek.

DÜNYA 24.01.2020, 16:40
Bulgaristan ve Rusya arasında ajan gerginliği!

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, Cuma günü yaptığı açıklamada iki Rus diplomatın casusluk yaptıkları şüphelerinden dolayı sınır dışı edileceklerini açıkladı.

Avrupa Birliği ve NATO üyesi olmasına rağmen Rusya'yla yakın bağları olduğu bilinen Bulgaristan geçtiğimiz Ekim ayında bir diplomatı daha sınır dışı etmişti ve Rusya'nın görevlendirdiği savunma ataşesine vize vermemişti.

"İstenmeyen kişi" ilan edilecekler

Zaharieva, iki Rus diplomat hakkındaki soruşturmayı yürüten savcılardan suçlamalara dair mektuplar aldığını ve iki diplomatı "istenmeyen kişi" (persona non grata) ilan edeceklerini belirtti. Dışişleri Bakanı, Rus büyükelçisini de bakanlığa çağırarak konu hakkında görüşeceklerini açıkladı.

Biri seçimlere diğeri enerji güvenliğine sızmış

Yapılan başka bir açıklamada savcılar, Rus elçiliğinde görevli bir birinci katibin 2017'den beri casusluk yaptığını ve ülkedeki seçim süreçlerine dair bilgi toplamak istediğini belirtti. Rusya'nın Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bulunan ticari temsilciliğinde bulunan ikinci bir diplomatın ise Ekim 2017'den beri ülkenin enerji kaynakları ve enerji güvenliği hakkında bilgi topladığı ve ele geçirdiği bilgilerin bir kısmının devlet sırrı olduğu da belirildi. Rusya, Bulgaristan'a en fazla enerji sağlayan ülke konumunda.

Müttefikleri gibi Rus diplomatları sınır dışı etmemişlerdi

Balkan ülkesi, 2018'de Birleşik Krallık'ın başkentinde eski Rus ajanı Sergey Skripal'in Rus ajanlar tarafından zehirlenerek öldürülmeye çalışılmasından sonra diğer AB ve NATO ülkelerinin büyük kısmının yaptığı gibi ülkedeki Rus diplomatları sınır dışı etmemişti.

Fakat Perşembe günü, savcılar ülkedeki üç Rus vatandaşını bir silah taciri ve diğer iki Bulgar'ı zehirleyerek öldürmeye teşebbüsle suçladı. Üç Rus vatandaşı'nın Skripal'e düzenlenen saldırıyla bağlantıları araştırılacak.

Yorumlar (0)