Bulgaristan erken seçime gidiyor!

Bulgaristan'da 4 Nisan'daki parlamento seçimi sonrasında koalisyon hükümeti kurma çalışmaları olumsuz sonuçlanınca 11 Temmuz'da erken seçime gitme kararı alındı.

DÜNYA 05.05.2021, 15:53 06.05.2021, 13:47
Bulgaristan erken seçime gidiyor!

Bulgarsitan parlamentosunda 3. büyük parti olan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) hükümeti kurma görevinde olumlu bir sonuca ulaşamadı.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in hükümeti kurma görevi verdiği BSP lideri Korneliya Ninova, partisinin, parlamentodaki ikinci büyük parti konumundaki Böyle Bir Halk Var'dan destek göremediğini söyledi. Ninova, hafta sonu yaptığı Yüksek Kurul Oturumu’nda kabine kurmaktan vazgeçmeye karar verdiğini belirterek görevi iade etti.

Parlamento feshediliyor

Parlamentodaki en büyük üçüncü parti olan BSP’nin de hükümet kurma girişimin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Cumhurbaşkanı Radev, anayasaya göre, haftaya parlamentoyu feshedeceğini, 11 Temmuz tarihinde de erken seçim yapılacağını ilan etti.

Teknokratlar hükümeti görev alacak

Radev parlamentoyu feshettikten sonra, seçimleri hazırlayacak ve yeni hükümetin kurulmasına kadar ülkeyi yönetecek bir "teknokratlar hükümeti" oluşturacak.

Diğer partiler de sonuç alamamıştı

Parlamentoda 43 milletvekili olan BSP’den önce, en fazla sandalyeye sahip diğer iki parti de hükümet kurma görevlerini almış ancak olumlu sonuç alamamıştı.

İstifa eden Başbakan Boyko Borisov’un lideri olduğu 75 kişilik grubu bulunan Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar partisinin kabine kurma girişimi parlamentodaki diğer partiler tarafından boykot edilmişti.

Sonraki süreçte şovmen Slavi Trifonov’ın kurduğu ve parlamentoda 51 üyeli bir grubu olan Böyle Bir Halk Var Partisi de güvenoyunu sağlayacak destek bulamayacağı gerekçesini göstererek kabine kurma görevini iade etmişti.

Yorumlar (0)