Bulgaristan, doğal gaz krizinin çözümünü Edirne'de buldu!

Rusya'nın uyguladığı ambargo nedeniyle doğal gaz sıkıntısı yaşayan Bulgaristan, kış aylarında ciddi bir enerji sorunuyla karşılaşacak gibi görünüyor. Isınma probleminin çözümünü Edirne'de bulan Bulgaristan halkı, bagajlarını pelet yakıtıyla doldurarak ülkelerine dönüyor. Edirne'de pelet yakıtı üreten fabrikalar ise yoğun talebe yetişmekte zorlanıyor.

DÜNYA 30.08.2022, 10:02 30.08.2022, 14:56 Hakan Öksüz
Bulgaristan, doğal gaz krizinin çözümünü Edirne'de buldu!

Ukrayna'da şubat ayında başlayan savaş, özellikle Avrupa'da enerji krizinin patlak vermesine neden oldu. Ukrayna'ya yardımda bulunan ve kendisine yaptırım uygulayan Avrupa'ya karşı enerji kartını oynayan Rusya, doğal gaz akışını büyük ölçüde kesti. Kıta genelinde yaşanan doğal gaz sorunu, Bulgaristan'ı da etkiledi. Gazprom şirketinin Bulgaristan'a giden doğal gazı kesmesi, ülkedeki enerji sıkıntısını derinleşti.

Tırları yükleyerek Bulgaristan'a götürüyorlar!

Doğal gaz tedarikinde sıkıntı yaşayan Bulgaristan'ın ısınma sorununun, kış aylarında derinleşeceği öngörülüyor. Isınma ihtiyaçlarını gidermek için farklı yollar arayan Bulgar vatandaşları, komşu Edirne'ye akın etti. Kentteki fabrikalarda üretilen pelet yakıtına büyük ilgi gösteren Bulgarlar, tırları bu yakıtlarla doldurarak Bulgaristan'a götürüyor.

Pelet yakıtı nasıl üretiliyor?

Pelet yakıtı, odun artıklarından elde edilen talaşlarla üretiliyor. Bu talaşlar önce kurutuluyor, daha sonra basınçlı makinelerde sıkıştırılıyor. Bu işlemle üretilen pelet yakıtı, Bulgaristan vatandaşlarının yakacak sorununu çözeceğe benziyor. Edirne'ye alışveriş için gelen Bulgarlar, ülkelerine dönerken araçlarının bagajlarına çuval çuval pelet yakıtı dolduruyor. 

"Taleplere yetişmekte güçlük çekiyoruz"

Pelet yakıtı üreten bir firmanın sahibi olan Mehmet Orba, Bulgaristan vatandaşlarının pelet yakıtına gösterdiği ilgiyi anlattı. Müşterilerinin büyük kısmının Bulgarlardan oluştuğunu dile getiren Orba, "Talep oldukça yoğun. Yetişmekte güçlük çekiyoruz. Bu nedenle farklı firmalardan alım yaparak açığı gidermeye çalışıyoruz. Edirne'de alışveriş yapan Bulgar vatandaşları, ülkelerine dönerken pelet yakıtı alıyor. Doğal gaz fiyatları inanılmaz ölçüde arttı. Kışın ısınmak için bu yakıta ihtiyaç duyacaklar." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)