Bulgaristan'da ikinci kabine kurma girişimi de başarısız oldu

4 Nisan’da yapılan parlamento seçiminden sonra  Bulgaristan'da kabine kurma girişimleri ikinci kez başarısızlıkla sonuçlandı.

DÜNYA 28.04.2021, 11:17 28.04.2021, 14:15
Bulgaristan'da ikinci kabine kurma girişimi de başarısız oldu

240 kişiden oluşan parlamentoda 51 üye ile ikinci en büyük gruba sahip olan Böyle Bir Halk Var partisi, başbakan adayı olarak satranç şampiyonu Antoaneta Stefanova’yı gösterirken Stefanova, Cumhurbaşkanı Radev'den aldığı hükümet kurma görevini hemen iade etti.

“Prensipsiz koalisyonlara girmeyiz”

Törende konuşan Stefanova, "İTN partisi olarak bizim, prensipsiz koalisyonlara girmek gibi bir niyetimiz yok." açıklamasını yaptı. Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi başkanı Trifonov, sosyal medyada bir açıklama yaparak, partisinin parlamentoda bulunan diğer gruplardan destek alamadını belirterek bu atmosferde bir hükümet kurma girişiminin siyasi intihar olacağına dikkat çekmişti.

Böyle Bir Halk Var partisinden önce, parlamentoda en büyük grubu teşkil eden eski Başbakan B. Borisov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar partisi, İTN gibi kabine oluşturma girişimlerinde başarısız olmuştu.

Bulgaristan Anayasasına göre Cumhurbaşkanı Radev’in, kabine kuramayan iki büyük partinin ardından kabine kurma görevini, parlamentoda temsil edilen diğer 4 gruptan birine vermesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı Radev, seçim yasasında demokratikleşme kapsamında gerekli olan değişikliklerin yapılabilmesi için parlamentoya zaman vermek istediğini açıklamıştı. 

Üçüncü kabine kurma girişimi de başarısız sonuçlandığı takdirde Cumhurbaşkanı Radev’in, parlamentoyu fesh etmesi ve erken seçim için tarih belirleyerek geçici bir teokratlar hükümeti kurması bekleniyor. 

Yorumlar (0)