Bu kadar çok Rus tankı nasıl kaybedildi? Uzmanlar açıkladı

Ukrayna’da tüm hızıyla süren savaşın en çok merak edilen konularından biri de Rus tanklarının nasıl bu kadar kolay yitirildiği oldu. Uzmanlara göre, bu konuda Batılı devletlerin Ukrayna’ya sağladığı ekipman desteği ve Rusların tanklarını bilinçsiz şekilde kullanmaları belirleyici rol oynadı. 

DÜNYA 12.04.2022, 17:18
Bu kadar çok Rus tankı nasıl kaybedildi? Uzmanlar açıkladı

Güncel olarak Rusların kaybettiği tank sayılarını açıklamayı sürdüren Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne göre, şuana kadar Rus ordusunun 680 tankı imha edildi. Bu konuda bir başka veriyi de İstihbarat üzerine faaliyetlerde bulunan Oryx paylaştı. Oryx verilerine göre ise Ruslar 460 tank yitirdi. Bunun yanı sıra da 2 bini aşkın zırhlı araç Ukraynalılar tarafından imha edildi. 

Ruslar savaşa 2 bin 700 tankla girdi

Rand Corporation ve Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü de bu konuda araştırmalarını paylaşarak, Rus güçlerinin savaşa toplam 2 bin 700 ana muhabere tankı ile girdiğini duyurdu.  

Toplamda 4 bin adet Javelin’in Ukrayna’ya kazandırıldığı düşünülüyor

Rus tanklarının gücünü iyi bilen ABD, savaşın ilk günlerinde Ukrayna ordusuna 2 bin adet ‘Javelin’ adı verilen tanksavar füzelerini gönderdi. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmeye göre, o günden bu zamana kadar 2 bin adet daha tanksavar füzenin Ukrayna’ya kazandırıldığı düşünülüyor. Üretici konumunda bulunan Lockheed Martin’e göre, bahse konu olan tanksavar füze, bir tankın üstünde patlayacak bir biçimde ateşleniyor. 

Javelin füzeleri etkisini gösterdi

Savaş bölgesine sevk edilen Rus tanklarının birçoğu, tanksavarların etkisini emen ve büyük ölçüde azaltan reaktif zırhla korunuyor. Ancak ABD tarafından Ukrayna’ya tedarik edilen Javelin füzelerinin ciritlerine 2 savaş başlığı birden yerleştirilebiliyor. Bu sebeple füzelerden biri zırhı patlatırken diğeri ise şasiyi alt bölgeden tahrip ediyor. 

Ruslar cephede taktik yanlışı mı yaptı?

Rus tanklarının imhasında Ukrayna ordusunun kullandığı tanksavar füzeler etkili olurken, bu konuda Rus güçlerinin taktiklerindeki yanlışlar da dikkat çekiyor. Rusya, cephede topçular, piyadeler ve tanklardan meydana gelen “Tabur Taktik Grupları” vasıtasıyla saldırılarını gerçekleştiriyor. Bu oluşumların net bileşimi değişim gösterebiliyor ama genele bakıldığında birçok zırhlı araçtan, kısmen de az piyade birliğinden meydana geliyor. 

“Askeri personel açısından yeterli seviyede bir korumaya sahip değillerdi”    

Bölgedeki son durumu yorumlayan St. Andrews Üniversitesi’nden Prof. Phillips O’Brien, “Rus devletinin savaşa dâhil edebileceği kısmen az personeli bulunuyor. Bu nedenle ‘Tabur Taktik Grupları’ daha fazla tahribat yaratmanın önemli bir yolu olarak ön plana çıkıyor. Hızlı bir şekilde işgal etmek üzerine planlarını yapmışlardı. Ama kendilerine yardım edecek ve zırhlı birliğin olası bir pusuya düşmesi durumunda karşılık verecek olan askeri personel açısından yeterli seviyede bir korumaya sahip değillerdi. Örnek vermek gerekirse, şuan Rusya muhteşem bir sağ kroşesi olan bir boksör gibi. Ancak çenesi ise o kadar narin ki en ufak saldırıda dahi yıpranabiliyor” ifadelerini kullandı.  

Rusların kaybettiği tankların yarısı Ukrayna ordusu tarafından vurulmamış

Oryx tarafından paylaşılan istatistiklere göre, Rus güçlerinin yitirdiği tankların yarısı Ukrayna güçleri tarafından vurulmadı. Bu tankların büyük bir çoğunluğu Rus askerlerince bırakılarak yol üzerinde terk edildi. Yaşanan bu korkuyu yorumlayan uzmanlar, savaş bölgesinde yer alan Rus güçlerinin beceriksizliğinin ve lojistik başarısızlığın bir tezahürü olduğunu dile getirdiler. 

Ukrayna, terk edilen Rus tankları ile ilgili bilgilendirme metni yayımladı

Rus askerlerinin birçok noktada tankların terk etmesi sonrası Ukrayna hükümeti de konuyla ilgili bir bilgilendirme metni yayımladı. Terk edilmiş tank veya zırhlı araç gören vatandaşların bunları nasıl orduya teslim edeceklerinin anlatıldığı metinde, buna benzer ‘savaş ganimeti’ olarak değerlendirilebilecek malzemelerin vergi için beyan edilmesine gerek olmadığı da kamuoyu ile paylaşıldı. 

Yorumlar (0)