"Bu bulduğumuz, tüm keşiflerin önüne geçiyor!"

İsrailli arkeologlar, Batı Kudüs'te 1500 yıllık bir Bizans kilisesi buldu.

DÜNYA 24.10.2019, 16:39
"Bu bulduğumuz, tüm keşiflerin önüne geçiyor!"

3 yıldır kazılar yapan arkeologlar, Batı Kudüs'te bulunan 1500 yıllık Bizans kilisesinin fotoğraflarını yayınladı. Arkeologlar, kazılarda oldukça detaylı mozaikler bulduklarını açıkladı. Mozaiklerde kuşlar, meyveler, bitkiler ve kilise duvarlarındaki renkli fresklerden oluşuyor.

Arkeologlara göre kilise, oldukça detaylı ve özenli bir şekilde tasarlanmış. Arkeologlar, mermer bir mihrap yeri ve kireç akmataşından bir vaftiz havuzu da keşfettiler.

"Tüm keşiflerin önüne geçiyor"

Mozaiklerden biri, Bizans İmparatorluğu'nun da sembollerinden olan bir kartalı gösteriyor

Kazının şef arkeologu Benjamin Storchan, "Kutsal Topraklar'da birkaç yüz kilisenin olduğunu biliyoruz ancak bu keşfettiğimiz kilise, korunmuşluğu ve zamanında Bizans İmparatorluğu'nun ayırdığı bütçe ve gösterdiği özenle tüm keşiflerin önüne geçiyor" diyerek kilisenin ne kadar önemli bir keşif olduğunu vurguladı.

Kilisedeki gizemli "şanlı şehit"

Kilisenin avlusundaki yazılarda, alanın "şanlı bir şehide" adandığı yazıyor. Araştırmacılar, kimliği gizli bu "şanlı şehidin" kim olduğu konusunda henüz bir açıklama getiremiyor.

Kilisenin altında yer alan yer altı mezarlıklarının, bu "şanlı şehidin" cesedini barındırdığı düşünülüyor. Storchan, "Şehidin kimliği belli değil; fakat kilisenin eşsiz zengin yapısı ve yazılanlar, alanın adandığı kişinin çok önemli bir kişi olduğunu gösteriyor" diyerek "şanlı şehit" hakkında bilinenleri aktardı.

Kazı alanındaki bir başka yazıt, kilisenin genişlemesinde Bizans İmparatoru Tiberius II Constantinus'un katkısı olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, kilisenin 9. yüzyılda bölgeyi kontrol altına alan Abbasiler'e kadar çok popüler bir nokta olduğu kanısında.

Bizans İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra, kilisenin girişleri büyük kaya parçalarıyla kapatılmış. Araştırmacılar, büyük kaya parçalarının kaldırılmasından sonra, "şanlı şehidin" gömülü olduğu mezarlığa girişi bulduklarını söylüyorlar.

Yorumlar (0)