"Bu bir savaş ilanıdır"

Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, cuntacı Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’ye, zaten emrinde olan Mısır Meclisi tarafından "Libya’ya müdahale" yetkisi verilmesini "savaş ilanı" olarak gördü.

DÜNYA 22.07.2020, 09:13
"Bu bir savaş ilanıdır"

Cuntacı Aldülfettah Sisi'ye, zaten uşağı olan Mısır Meclisi tarafından "Libya'ya müdahale" yetkisi verilmesine sosyal medya platformu Twitter hesabından tepki gösteren Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Mısır Meclisinin, silahlı kuvvetlerini batı sınırının dışına göndermek için dün (önceki gün) verdiği onayın, Libya'ya savaş ilanı olduğunu, ayrıca Arap Birliği ve BM (Birleşmiş Milletler) anlaşmalarının ihlali olduğunu belirtti.

Libya sınırları içindeki yabancı bir gücü düşman güç sayacaklarını vurgulayan Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Libyalıların egemenliğini, güvenliğini ve hürriyetini savunmaktan tereddüt etmeyeceklerini ilan ettiklerini kaydetti.


 
Cuntacı Abdülfettah Sisi'nin emrinden dışarı çıkamayan Mısır Meclisi, demokratik ülkelerdeki uygulamalara sahip görüntüsü vererek, önceki gün Abdülfettah Sisi'ye yetki vermişti. Sözde izin, Abdülfettah Sisi'ye, Mısır'ın ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli tüm tedbirleri alma yetkisini veriyordu.


 
BM için meşru olan Libya hükümeti
 
Mısır Meclisinin, sahibi Abdülfettah Sisi'ye verdiği yetki, Birleşmiş Milletler nezdinde meşru tek yönetim olan Libya hükümetine karşı, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter yanlısı Tobruk Temsilciler Meclisinin, Mısır’ın Libya'ya askerî müdahalede bulunmasına yönelik talebinin ardından gelmişti. Sona yaklaşan Hafter'i yeniden diriltmek için gerekli cansuyunun, Mısır ordusu tarafından sağlanması planlanıyordu.


 
Hain açıklama!

Hafter'i destekleyen Tobruk Meclisinin başkanı Akile Salih, ihanet dolu açıklamasında Mısır'ın aldığı "Libya'ya müdahale" kararını desteklemiş ve Mısır'ın Libya'ya girerek müdahale etmesinden memnuniyet duyacaklarını belirtmişti.

Akile Salih, Mısır hükümetinin, Libya ve Mısır'ın güvenliği hakkında bazı tehlikeler görüyorsa, Mısır ordusunun bölgedeki ulusal güvenliği sağlamak için askerî müdahalesini desteklediklerini ifade etmişti.

Yorumlar (0)