Brüksel'de AB-ABD Zirvesi: Ortak açıklamada 'Türkiye' vurgusu

AB (Avrupa Birliği) ile ABD arasındaki zirve toplantısının ardından yayımlanan ortak açıklamada, 'Türkiye ile iş birliği ve karşılıklı çıkara dayanan bir ilişki' amaçlandığı belirtildi.

DÜNYA 15.06.2021, 23:09 15.06.2021, 23:40
Brüksel'de AB-ABD Zirvesi: Ortak açıklamada 'Türkiye' vurgusu

ABD Başkanı Joe Biden ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel arasında Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen AB-ABD Zirvesi bittikten sonra ortak bir açıklama yayımlandı.

"Türkiye ile karşılıklı çıkar ve iş birliğine dayalı bir ilişki amaçlıyoruz"

Açıklamanın uluslararası ilişkilerle ilgili bölümünde Türkiye ve Doğu Akdeniz'e de yer verildi. Söz konusu açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Farklılıkların iyi niyetli iletişim ve uluslararası hukuk uyarınca çözülmesi gereken Doğu Akdeniz’de gerginliğin devam ettirilebilir bir şekilde düşürülmesi için el ele çalışmakta kararlıyız. Demokratik bir Türkiye ile karşılıklı çıkar ve iş birliğine dayalı bir ilişki amaçlıyoruz.”

AB ve ABD ateşkes ilan etti

AB ve ABD arasındaki havacılık hususu 17 seneyi aşkın süredir uzlaşı sağlanamayan bir durum olarak öne çıkıyor.

Dünyanın en büyük ve en önemli uçak üreticisi olan, merkezi ABD'de bulunan Boeing ile Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere ve İspanya ortaklığındaki Avrupa firması Airbus, karşılıklı olarak birbirlerini yasa dışı kamu desteklemeleri almakla suçluyordu.

Bu şirketler, DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) yapısı içinde sektörde haksız rekabet edildiği gerekçesi ile birbirine karşı hukuki süreçler yürüttü.

ABD, Avrupa ülkelerinin Airbus şirketine sağladığı teşviklerin yasa dışı olduğunu öne sürerken, AB ise ABD'nin Boeing'e sağladığı vergi ayrıcalıklarıyla firmayla yapılan askeri sözleşmelerin hukuki olmadığını iddia etti.

DTÖ, 2019 yılında ABD'nin, Airbus'a sağlanan yasa dışı desteklemelerden dolayı AB ürünlerine senelik 7,5 milyar dolarlık ek gümrük vergileri uygulamasına onay vermişti. Bu onayın akabinde ABD, bahse konu vergileri uygulamaya başlamıştı.

DTÖ'nün ara buluculuk makamı, 2020 yılında da Washington yönetiminin Boeing'e sağladığı yasa dışı desteklemelerden dolayı AB'nin, ABD'ye yaklaşık olarak 4 milyar dolarlık ek gümrük vergisi uygulamasına onay vermişti ve AB bahse konu vergileri yürürlüğe almıştı.





Yorumlar (0)