"Bronz Çağ'ın New York'unu keşfettik"

Tel Aviv’de keşfedilen 5000 yıllık kent, şehir planlamacılığın tahmin edilenden çok daha önce yapılmaya başlandığını gösteriyor.

DÜNYA 07.10.2019, 16:59
"Bronz Çağ'ın New York'unu keşfettik"

İsrail’in Tel Aviv şehrinin 30 kilometre kuzeyindeki En Esur kazı alanında çalışan arkeologlar, Pazar günü 5000 yıllık bir antik kent bulduklarını açıkladılar. Arkeologlara göre keşfedilen kent, bölgedeki en büyük Bronz Çağı kenti ve şehir planlamacılığın insanlık tarihinde çok daha erken yer bulduğuna yönelik kanıt niteliğinde.

İsrail Eski Eserler Müdürlüğü, şehrin “kozmopolitan ve planlı” olduğunu ve 65 hektarlık bir alana yayıldığını belirtti. Zamanında şehirde yaşayan kişi sayısının dönem için çok büyük bir miktar olan 6000 kadar olduğu tahmin ediliyor. Müdürlüğün açıklamasında “Şehir, Bronz Çağ’ın New York’u kabul edilebilir.” deniyor.

Antik şehir planlamacılığı

Kazı alanında yerleşim alanları, kamusal alanlar, sokaklar, pasajlar ve tahkimat alanları keşfedildi. Daha önce benzeri görülmemiş bir tapınak ve kurbanlık hayvanların yanmış kemikleri ve heykel, çanak çömlek ve alet edevat parçaları da alanda keşfedilen şeyler arasında.

Arkeologlara göre şehirde yaşayanlar tarım ve bölgedeki diğer yerleşim yerleriyle ticaret üzerinden geçindiler.

Bronz Çağı yerleşim yerinin altında da 7000 yıllık bir yerleşim alanı daha keşfedildi.

Bölgeyi araştıran arkeologlara göre bölgenin oldukça sofistike yapısı, bilerek planlanmış bir şehrin özelliklerini barındırıyor. Araştırmacılar, bu boyutlarda ve gelişmiş yapıya sahip bir şehrin “kendisini yönlendiren bir ele ve idari bir mekanizmaya sahip olması gerektiğini” söylüyor.

Yapılan keşif, Güneydoğu Akdeniz bölgesindeki kırsal yerleşimlerin tahminen ne zaman şehirleşmeye başladığına yönelik önemli bir adım olarak görülüyor.

Bölgede aşağı yukarı M.Ö. 3200 – M.Ö. 1200 arasında yaşanan Erken Bronz Çağı süresince hâkim olan yerleşim şeklinin düşük yoğunluklu kırsal yerleşimler olduğu tahmin ediliyordu.

Yorumlar (0)