Brittney Griner salıverildi

Rusya Federasyonu ile ABD arasında gerçekleştirilen tutuklu takasında, Rusya Federasyonu'nun ABD'li basketbolcu Brittney Griner'ı, ABD'nin ise Rus vatandaşı silah kaçakçısı Viktor Bout'u serbest bıraktığı açıklandı.

DÜNYA 08.12.2022, 18:40 09.12.2022, 15:53
Brittney Griner salıverildi

ABD medyasında yer bulan habere göre, Rusya Federasyonu ve ABD arasında gerçekleştirilen tutuklu takası kapsamında Bout ve Griner salıverildi. 



Biden: Sürekli baskı yaptık

Joe Biden ise sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, "Birkaç dakika evvel Brittney Griner ile telefonda konuştum. Kendisi güvende. An itibarıyla uçakta, evine dönüyor." dedi. 

Diğer taraftan Biden, Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği konuşmada, operasyonun detayları hakkında bilgi verdi.

Biden, şöyle konuştu:

"Çok kötü koşullar altında, aylarca haksız yere hapis yattıktan sonra, yakın zamanda sevdiklerinin kollarında olacak. Serbest bırakılması için baskı yapmaktan asla vazgeçmedik. Bu hususta çalışan herkese teşekkür ediyorum. Brittney'in ABD'ye dönüşü için yardımcı olan BAE'ye (Birleşik Arap Emirlikleri) teşekkür ediyorum. Brittney ilk olarak BAE'ye indi. ABD vatandaşı Paul Whelan ise hala tutuklu. Onun davasına biraz farklı bakıyorlar. Paul için de çalışacağız."

Rusya Federasyonu'ndan açıklama

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada ise esir takası yapıldığı teyit edilerek “Griner ve Bout takası, 8 Aralık 2022'de Abu Dabi Havaalanı'nda başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Bout, ülkesine döndü.” denildi. 



Ne olmuştu?

Griner, Şubat 2022'de Rusya Federasyonu'nda üzerinde uyuşturucu maddeyle gözaltına alınmıştı. Griner, dokuz sene hapis ve 16 bin dolar para cezasına çarptırılmıştı. 

Bout ise FARC'a (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) silah sağladığı gerekçesiyle 25 sene hapis cezasına çarptırılmıştı.


(Bout)

Yorumlar (0)