Brezilya karıştı

Brezilya'da eski Devlet Başkanı Bolsonaro taraftarı yüzlerce kişi, Ulusal Kongre'ye baskın gerçekleştirdi.

DÜNYA 09.01.2023, 01:00
Brezilya karıştı

Ülke medyasında yer bulan habere göre, ordunun müdahale etmesine yönelik slogan atan gruplar, güvenlik bariyerini aşarak Kongre binasına giriş yaptı.

Güvenlik güçleri, aşırı sağcı Jair Bolsonaro destekçisi göstericileri dağıtmak amacıyla göz yaşartıcı gaz ile müdahalede bulundu.

Ülkenin yeni Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva karşıtı gösteri düzenleyen Bolsonaro taraftarları orduya müdahale çağrısı yaptı.

Bazı protestocuların Senato ve Temsilciler Meclisi binalarının çatısına çıktığı gözlendi. 

Başkan Lula da Silva, olayların yaşandığı esnada resmi ziyarette bulunmak için gittiği Sao Paulo'daydı.


(Bolsonaro)

Seçimi ikinci turda kazanmıştı

Nüfusu 212 milyonu geçen ülkede geçtiğimiz 30 Ekim tarihinde gerçekleştirilen ikinci tur devlet başkanlığı seçimlerinde Brezilya'yı iki dönem yöneten solcu eski Devlet Başkanı Lula yüzde 50,9, Bolsonaro ise yüzde 49,1 oranında oy almıştı.

Seçim neticelerinin açıklanmasının akabinde Bolsonaro destekçileri ilk önce ülkede günlerce devam eden otoyol kapatma eylemleri gerçekleştirmiş, akabinde de ordu karargahlarının önünde yaptıkları gösterilerde Brezilya Silahlı Kuvvetlerini Lula'nın devlet başkanlığı koltuğundan indirilmesine karşı müdahaleye davet etmişti.

Brezilya'da cumhuriyetin ilanının 123'üncü yıl dönümü olan 15 Kasım tarihinde Bolsonaro destekçileri, başkent Brasilia, Belen, Recife, Rio de Janeiro ve Sao Paulo kentlerinde orduyu Lula'ya karşı müdahaleye davet eden protestolar için askeri karargahların yakınında eylemler düzenlemişti.

Ülkede devlet başkanlığı seçiminin ikinci turundan galip çıkan Lula, 1 Ocak 2023 tarihinde yemin etmiş ve göreve başlamıştı. 


(Lula)

Yorumlar (0)