Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro’ya senatörlerden 11 farklı suçlama

Brezilya’da bir grup senatörün kaleme aldığı bir rapor ülkede tartışma konusu yarattı. Brezilya, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun pandemi salgınındaki mücadelede gereken adımları atmaması nedeniyle yüksek ölüm vakalarının yaşandığı başarısız süreç sonucunda kendisine atfedilen 11 farklı suçtan hüküm giymesini öneren rapor ile çalkalanıyor.

DÜNYA 20.10.2021, 14:54 21.10.2021, 16:23
Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro’ya senatörlerden 11 farklı suçlama

Brezilya bugünlerde devlet başkanının yeni tip koronavirüs salgınındaki süreci kötü yönettiği iddiasıyla 11 farklı suçtan ceza almasını öneren bir raporu tartışıyor. Senaryo komitesi tarafından titizlikle incelendiği bilinen raporun son taslağında Bolsonaro’nun “soykırım, cinayet ve şarlatanlık” suçları da dahil olmak üzere 11 ayrı suçtan ceza alması öngörülüyor.

Başkan Bolsonaro ile aynı tabanda bulunmayan ‘G7’ senatör grubunun 3 komite üyesi, rapora soykırım ve cinayet suçlamalarının konmasına karşı çıktı. Diğer yandan komitede görev yapmakta olan 5 senatör de isimleri saklı kalmak kaydıyla rapordaki hassas iddiaları tartışacaklarını kabul ettiklerini bildirdi. Rapor komitede onay aldıktan sonra Bolsonaro’nun atadığı başsavcının önüne gelecek. Başsavcı da soruşturma açılıp açılmayacağına ve iddiaların araştırılıp araştırılmayacağına karar verecek.

Bolsonaro, suçlamaları kabul etmedi

Bu arada Devlet Başkanı Bolsonaro, dünyayı saran Kovid-19 salgınıyla mücadelede yanlış bir karar almadığını ve bunların kendisi siyasal kariyerini sabote etmek amaçlı olduğuna inandığını açıkladı.

Başkan en başından beri aşılama kampanyasını bilerek geciktirmek, uluslararası sağlık tavsiyelerini uygulamamak ve salgını ciddiye almamak konularından suçlanıyor.  

Salgın nedeniyle ülkede 600 binden fazla can kaybı yaşanmış ve dünya çapında oluşan kamuoyu tepkisinin ardından konuyu araştırmak için Senato Komitesi’nin kurulmasına karar verilmişti.

Yorumlar (0)