Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'ya 'yalan haber' soruşturması

Sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayında Kovid aşısının, AIDS'e yol açtığına yönelik iddialar ortaya atan Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro hakkında, Kovid-19 aşıları ile ilgili yalan haber yaymaktan dolayı soruşturma açılacak. 

DÜNYA 04.12.2021, 10:52 05.12.2021, 13:29
Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'ya 'yalan haber' soruşturması

Kovid-19 aşılarının HIV/AIDS enfeksiyonuna sebep olduğuna ilişkin söylemleri sebebiyle Brezilya Yüksek Mahkemesi, Devlet Başkanı Bolsonaro hakkında "yalan haber yaymak" suçu dolayısıyla soruşturma kararı aldı.

Devlet başkanına soruşturma kararı

Salgınla mücadele konusunda Bolsonaro'nun, ihmalkâr davranıp davranmadığını incelemek için kurulan Parlamento Araştırma Komisyonunun talebi sonrası Bolsonaro hakkında "yalan haber yaymak" gerekçesiyle soruşturma kararı verildi.

 STF Yargıcı Alexandre de Moraes, söz konusu kararında, Devlet Başkanı Bolsonaro'nun Kovid-19 aşılarına yönelik tutumu sebebiyle; internet ortamında demokrasi karşıtı saldırgan yayınlarla suçlanan bir suç örgütünün faaliyetleri arasındaki bağlantının incelenmesi gerektiğini aktardı.

Hesapları askıya alındı

21 Ekim'de Bolsonaro, sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayında, sözde İngiltere hükümetinin kaynak gösterildiği raporda Kovid-19 aşısı yaptıran bazı kişilerde AIDS’e yol açtığı söylemini ortaya atmış ve Bolsonaro'nun söz konusu iddiaları kısa süre içinde yalanlanmıştı. İddialardan sonra Bolsonaro'nun canlı yayını Instagram, Youtube ve Facebook platformlarından kaldırılmış, Bolsonaro’nun Youtube hesabı ise 1 hafta boyunca askıya alınmıştı.

Bolsonaro'nun salgın ile ilgili tutumunu incelemek için Brezilya'da, nisan ayında kurulan Parlamento Araştırma Komisyonu, bakanların da aralarında olduğu 59 kişiyi 5 ayı aşkın bir süredir dinleyerek ortaya koyduğu raporda, devlet başkanını sağlık ve salgın tedbirlerinin ihmali ve insanlığa karşı işlenen suçlar başta olmak üzere 9 suçla itham etmişti.

Yorumlar (0)