Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, tartışmalı sosyal medya kararını imzaladı

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, sosyal medyada hesap silme ve içerik kaldırmaya ilişkin bir düzenlemeye gitti. 

DÜNYA 07.09.2021, 11:43 08.09.2021, 16:13
Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, tartışmalı sosyal medya kararını imzaladı

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, sosyal medya şirketlerine karşı tartışmalı adım attı.

“İfade özgürlüğünü koruyacak”

Şirketlerin içerikleri ve hesapları kaldırmaya yönelik yetkilerini kısıtlamayı hedefleyen kararname imzalandı. Profillerin "keyfi olarak" kaldırılması ile mücadele amacıyla yönetmelik değişikliğinin gerekli olduğunu belirten Bolsonaro, yeni düzenlemenin ayrıca ifade özgürlüğünü korumaya destek olacağını dile getirdi.

Yeni kararnameyle birlikte sosyal medya şirketlerinin içeriği denetlemeye yönelik yetkilerine netlik getirmeyi hedeflendiği bildirildi.

Kararname teknoloji şirketlerinin, bir içeriği ya da hesabı kaldırmadan önce "haklı sebep ve motivasyon" sunmasını gerektirecek.

Bu kararname, 7 Eylül Bağımsızlık Günü'nde Brezilya genelinde düzenlenmesi beklenen Bolsonaro yanlısı gösterilerin arifesinde geldi. Protestocuların, geçen ay yanlış bilgi ürettiği iddiasıyla soruşturulanlar listesine  Başkan Bolsonaro'nun adını alan Kongre ve Yüksek Mahkeme'yi protesto etmesi bekleniyor.

Bolsonaro ve destekçilerinin içerikleri silindi

Kovid-19 pandemisi boyunca Facebook ve Twitter, Bolsonaro ile destekçileri tarafından sosyal medyada paylaşılan ve yanıltıcı olduğu iddia edilen birçok paylaşımı kaldırdı.

YouTube ise Temmuz ayında, Kovid-19’a ilişkin yanlış bilgi yaydığı gerekçesiyle Bolsonaro'ya ait bir kanaldan 15 videoyu kaldırmıştı.

Destekçilerini Parler ve Telegram’a yönlendiriyor

Sosyal medya şirketlerinin bu tavırlarının ardından Başkan Bolsonaro, destekçilerini Parler ve Telegram gibi alternatif platformlara yönlendiriyor.

Yorumlar (0)