Brezilya'da Bolsonaro destekçilerinden darbe çağrısı

Brezilya'da seçim sonuçlarını reddeden Bolsonaro destekçileri bir defa daha sokaklara çıktı. Ordudan Yüksek Federal Mahkemesi'ne (STF) müdahale etmesini talep eden göstericiler, "Brezilya'yı kurtarın" sloganları attı.

DÜNYA 16.11.2022, 06:55 16.11.2022, 17:34
Brezilya'da Bolsonaro destekçilerinden darbe çağrısı

Brezilya'da Devlet Başkanı Jair Bolsonaro taraftarı binlerce kişi, Brezilya’nın çeşitli kentlerinde 30 Ekim'deki seçimleri kazanan Lula da Silva'ya karşı ordudan müdahale isteğiyle gösteriler gerçekleştirdi.

Bolsonaro destekçilerinden müdahale çağrısı

15 Kasım’da Brezilya'da cumhuriyetin ilanının 123. yıl dönümünde Bolsonaro destekçileri, başkent Brasilia, Rio de Janeiro, , Sao Paulo, Belen ve Recife şehirlerinde, Lula'ya karşı orduyu müdahaleye davet eden gösteriler için askeri karargahların çevresinde gösteriler gerçekleştirdi.

Genellikle Brezilya milli takım formasıyla sokağa çıkan, Lula'nın kazandığı seçim sonuçlarını reddeden göstericiler "Brezilya'yı kurtarın" sloganları attı.

Ordudan Yüksek Federal Mahkemesi'ne (STF) müdahale etmesini talep eden ve dolaylı olarak askeri darbe çağrısında bulunan göstericiler, 30 Ekim'deki seçimlerde "Brezilya'nın çalındığını" belirten Portekizce ve İngilizce yazılı pankartlar taşıdı.

Gösteriler, silahlı kuvvetlerin seçimi tanıdığını ve demokrasinin yanında olduğunu belirtmesine karşın düzenlendi.

Usulsüzlük bulunamamıştı

Geçen hafta Brezilya'da Savunma Bakanlığı, 2 ve 30 Ekim'de gerçekleştirilen seçim sonuçlarının "uyumlu" olduğunu söyleyen, seçimlerde usulsüzlüğün bulunduğuna dikkat çekmeyen bir raporu STF'ya iletmişti.

Ordu, seçim sisteminin karışıklığına vurgu yapmış ve bu nedenle derinlemesine bir incelemenin yapılmadığını söyleyerek seçim mahkemesinden sandıkların denetlenmesini kolaylaştıracak önlemler almasını tavsiye etmişti. STF ise 1996 yılından bu yana ülkede kullanılan "elektronik sandıklarda bir tutarsızlık ya da usulsüzlük bulunmadığına yönelik" raporu memnuniyetle karşılamıştı.

Lula da Silva seçimi kazanmıştı

Güney Amerika'nın en büyük ülkesi, 212 milyonu geçen nüfusuyla Brezilya'da 30 Ekim Pazar günü yapılan ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde, iki dönem boyunca ülkeyi yöneten sol görüşlü eski Devlet Başkanı Lula da Silva yüzde 50,9, aşırı sağcı Jair Bolsonaro yüzde 49,1 oy almıştı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Bolsonaro destekçileri ülkede günlerce devam eden otoyol kapatma eylemleri düzenlemiş ve daha sonra ise ordu karargahları önünde gerçekleştirdikleri gösterilerde silahlı kuvvetleri Lula'nın devlet başkanlığını kazanmasına karşı müdahaleye davet etmişti.

Lula, 1 Ocak 2023'te 3. defa devlet başkanı olmak üzere yemin ederek Bolsonaro'dan görevi devralacak.

Yorumlar (0)