Brezilya, Çinli Sinovac aşısının 'Faz-3' deneylerindeki etkinlik oranını açıkladı!

Brezilya'da bulunan Butantan Enstitüsü, Çin firması Sinovac'ın yeni tip koronavirüs (COVID-19) aşısına ait etkinlik oranının yüzde 50,38 olduğunu açıkladı.

DÜNYA 12.01.2021, 20:57 13.01.2021, 13:23
Brezilya, Çinli Sinovac aşısının 'Faz-3' deneylerindeki etkinlik oranını açıkladı!

Ülkemizin de satın aldığı Çin'li CoronaVac koronavirüs aşısının Brezilya'daki 'Faz-3' çalışmalarında yüzde 50,38 oranında koruma sağladığı duyuruldu.

Söz konusu aşıyı üreten Çin firması Sinovac'ın Brezilya'daki ortağı Butantan Enstitüsü'nün tıbbi direktörü Ricardo Palacios, aşının yeni etkinlik oranın içinde, klinik tedavi gereksinimi hissetmeyecek oranda hafif semptomlar gösteren hastaların veya hiç semptom göstermeyen vakaların da bulunduğunu kaydetti.

Yüzde 78 oranında koruma sağladığı açıklanmıştı

Söz konusu enstitü tarafından geçtiğimiz perşembe günü gerçekleştirilen açıklamada, bahse konu aşının ağır hastalığı yüzde 100 oranında, hafif ve orta hastalığı ise yüzde 78 oranında önlediği duyurulmuştu. 

Ancak uzmanlar bu neticelerin ikincil olduğunu, kamuoyuna duyurulan az sayıda veriye göre CoronaVac aşısının koruma seviyesinin en fazla yüzde 63 olarak hesaplandığını iddia etmişti.

Ensitütü, Brezilya'daki ilaç düzenleme kurumu Anvisa'nın da acil onay için daha çok veri istemesi üzerine bugün yeni bir açıklama gerçekleştirileceğini duyurmuştu.

Yorumlar (0)