Brexit'te anlaşma sağlandı!

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Birliği ve İngiltere'nin Brexit konusunda anlaştığını belirtti

DÜNYA 17.10.2019, 12:54 17.10.2019, 15:05
Brexit'te anlaşma sağlandı!

Çarşamba günü geç saatlere kadar süren anlaşma çalışmaları sonucunda, Avrupa Birliği'nden (AB) ve İngiltere'den müzakereciler, muhtemel bir anlaşmanın önündeki engellerin hepsinde bir anlaşmaya vardı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Twitter üzerinden "İstek varsa anlaşma da olur, artık bir anlaşmamız var! AB ve İngiltere için adil ve dengeli bir anlaşma elde ettik ve bu anlaşma, çözüm bulmaya olan bağlılığımızın bir kanıtıdır" şeklinde konuşarak AB adına anlaşmayı "müjdeledi".

İngiltere'den gelen tepkiler karışık

Perşembe günü sabahın erken saatlerinde, İngiliz Muhafazakar Parti'nin iktidar ortağı olan Kuzey İrlanda'nın Demokratik Birlik Partisi (DUP), üzerinde anlaşılmış olan maddelere arka çıkamayacağını ilan etti.

DUP liderler, "Gümrük ve onay konusundaki öneriler ve katma değer vergisi hakkındaki konunun netleşmemesinden dolayı şu anki anlaşma önerisini kabul edemeyiz" şeklinde bir açıklama yayınladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brexit teklifini İngiliz Parlamentosu'na kabul ettirmek için iktidar ortağı DUP'a ihtiyaç duyuyor.

Başbakan Johnson da Twitter üzerinden bir açıklama yayınladı. Johnson, "Kontrol tekrar elimize almak için çok iyi yeni bir anlaşmamız var - şimdi sıra Parlamento'nun Cumartesi günü Brexit anlaşmasını onaylamasında; bundan sonra hayat pahalılığı, ulusal sağlık sistemi, şiddetli suç problemi ve çevre konularına odaklanacağız" diye konuşarak İngiltere'nin bir an önce Brexit sarmalından çıkarak günlük hayat sorunlarına odaklanması gerektiğini söyledi.

İngiltere'nin ana muhalefet partisi olan İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn de, Brüksel'de yaptığı açıklamada "Anladığımız kadarıyla Başbakan, Theresa May'in getirdiği ve mecliste ağır bir yenilgi alan tekliften bile daha kötü bir anlaşma sağlamayı başarmış. Durumdan çok mutsuzuz" diyerek DUP'den sonra Başbakan Johnson'un başını ağrıtacak bir tepki verdi.

Boris Johnson'a bir kötü haber de İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri Nicola Sturgeon'dan geldi. Sturgeon, İskoçya'nın AB'den, ortak pazardan ve gümrük birliğinden, İskoçların ezici bir çoğunluğunun isteğine rağmen çıkarıldığını söyleyerek, partisinin 650 koltuklu Avam Kamarası'ndaki 35 milletvekiliyle anlaşmaya hayır diyeceğini söyledi.

İngiltere'nin AB'den ayrılmasında büyük pay sahibi olan Nigel Farage ise İngiliz Parlamentosu'nun yeni anlaşmaya karşı çıkması gerektiğini ve anlaşmanın İngiltere'yi AB'ye bağlı kılacağını "bu elimizdeki Brexit değil" diyerek belirtti. Farage, anlaşmasız bir Brexit'i "yeni bir Avrupa anlaşmasına" tercih ettiğini söyledi. Farage, ülkede yeni bir genel seçim olmasını ve 31 Ekim'deki son çıkış tarihinin uzatılması gerektiğini düşündüğünü de ekledi.

Avrupa Birliği, anlaşmaya olumlu bakıyor

AB adına görüşmeleri yürüten Başmüzakereci Michel Barnier, Juncker'in açıklamasından sonra basına konuştu. Barnier, "Tartışmalar zaman zaman çok zorlayıcı oldu ama anlaşmayı başardık" dedi ve yeni anlaşmada AB vatandaşlarının haklarının korunacağını, İngiltere'nin AB bütçesine olan bağlılığını yerine getireceğini, dönüşüm sürecinin 2020 sonuna kadar ve muhtemel bir yıl daha fazla devam edeceğini ve her iki tarafın da İrlanda'da "hukuki olarak işleyebilecek" bir sonuç üzerinde anlaşarak İrlanda adası üzerinde katı bir sınırın önüne geçildiğini söyledi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de "Bir anlaşma sağlandığını öğrenmek hepimizi umutlandırdı. Şimdi, anlaşmanın detaylarını incelemeliyiz" dedi.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, anlaşmayı "tam bir diplomatik becerinin ürünü" olarak niteledi ve tüm AB'nin büyük bir sorumlulukla birlikte çalışarak bu başarıya ulaştığını, ancak AB liderlerinin anlaşmayı Avrupa Parlamentosu'nda tartışmaları gerektiğini söyledi.

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney de anlaşmanın İrlanda halkının çıkarlarını gözettiği için ileriye yönel bir adım olduğunu söyledi. Coveney, "Son 3 yıldır gündeme getirdiğimiz tüm sorunları kapsayan bir anlaşma. Bu anlaşma, adadaki insanları, barışı ve ticareti koruyacak" diye konuştu.

Finlandiya Başbakanı Antti Rinne, "Sürecin sonuna geldik fakat hâlâ birçok kişide, özellikle İngiliz Parlamentosu'nda şüphe var. Top yine İngiliz Parlamentosu'nda. Umarım bu sefer teklifi geçirmeyi başarırlar" şeklinde konuştu.

Anlaşmanın detayları ortaya çıktı

Başmüzakereci Michel Barnier, "Yeni düzenlemelere göre, İrlanda ve Kuzey İrlanda arasında fiziki sınırın engellenmesi, Ada ekonomisinin korunması ve AB tek pazarının bütünlüğünün korunması sağlanacak" dedi. Barnier, İrlanda adasındaki fiziki sınırın Kuzey İrlanda'nın "sınırlı biçimde" AB tek pazarına bağlı kalmasıyla engelleneceğini söyledi. Bu "sınırlı" anlaşma dahilinde Kuzey İrlanda, mal, tarımsal ürünler, KDV ve kamu desteklemeleri gibi alanlarda AB müktesebatını uygulamaya devam edecek.

Kuzey İrlanda, İngiltere'nin gümrük bölgesine katılacak. Aynı zamanda, Kuzey İrlanda'da uzun süreçte AB hukukunun hâkim olmasına dair bir "onay mekanizması" kurulacak. Taraflar arasında daha önce anlaşılan siyasi açıklamada da değişiklik olacak. Bu çerçevede, AB ve İngiltere arasında gümrük vergileriyle kotaları sıfır seviyesine indirmeyi hedef alan bir Serbest Ticaret Anlaşması yapılacak.

İngiltere'nin başını ağrıtan "tedbir maddesi" ortadan kalkıyor

Yeni yapılan anlaşmayla AB ve İngiltere arasında tartışma yaratan tedbir maddesi ortadan kalkıyor. Tedbir maddesi, İngiltere ile AB arasında İrlanda sınırı hakkındaki sorunları çözecek kapsamlı bir ticaret anlaşması yapılana kadar ülkenin tamamının Gümrük Birliği içinde kalmasına ancak Kuzey İrlanda'nın ilave bazı AB kurallarına tabi olmasına sebep olabilirdi.

Yorumlar (0)