Brexit sonunda Avam Kamarası'ndan geçti!

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılış sürecini düzenleyen yasa tasarısı Avam Kamarası tarafından onaylandı.

DÜNYA 09.01.2020, 20:50 09.01.2020, 21:16
Brexit sonunda Avam Kamarası'ndan geçti!

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılış sürecini düzenleyen yasa tasarısı, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'ndan 231 hayır oyuna karşılık 330 evet oyuyla geçti.

Ek öneriler kabul edilmedi

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'un AB'yle vardığı anlaşmada yer almayan ve Avam Kamarası'ndaki tartışmalar sırasında verilen AB vatandaşlarına süresiz oturma izni ve oturma izni başvurusu reddedilen AB vatandaşlarına itiraz hakkı verilmesi önerileri ise reddedildi. Avam Kamarası üyeleri ayrıca bir yetişkinle gelmneyen çocuk mültecilerin aile birleşimi hakkını korumaya yönelik önergeyi de kabul etmedi.

Lordlar Kamarası'nda da bir değişiklik olmayacak

Tasarı için bir sonraki aşama ise Lordlar Kamarası'ndaki oylanma süreci olarak gözüküyor. Johnson hükümeti, tasarıya burada da bir değişiklik yapılmasını istemiyor ve beklemiyor. Tasarının 22 Ocak'a kadar Lordlar Kamarası'nda da oylanarak onaylanacağını planlayan hükümet, son tarih olarak belirlenen 31 Ocak'tan önce Kraliçe II. Elizabeth'in de onayını alarak AB'den çıkışı yasallaştırmak istiyor.

Süreç Başbakan Johnson'un planlarına uygun bir şekilde ilerlerse Avrupa Birliği tarihinde ilk kez bir ülke Birlikten ayrılmış olacak. Birleşik Krallık, 1973'te Birliğin üyesi olmuştu.

Johnson "2020 sonu son tarih" diyor

Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasının hemen ardından iki taraf yeniden masaya oturacak. Bu sefer ayrılık sonrası ilişkileri müzakere edecek iki taraf, şimdiden müzakere süreci konusunda anlaşmazlıklar yaşıyor. Johnson hükümeti, müzakere sürecinin 2020 sonunda otomatik olarak bitirileceğini söylerken AB tarafı 11 aylık sürecin yetersiz olacağı ve sürecin 2022'ye kadar uzatılması gerektiği görüşünde.

Anlaşma olmazsa Birleşik Krallık zararlı çıkacak

İki taraf müzakerelerde ticaret dışında birçok konuyu görüşecek. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 11 aylık süreçte hiçbir şeyin tamamlanamayacağını söylemişti. Eğer 2020 sonuna kadar bir anlaşmaya varılamaz ve Birleşik Krallık masadan kalkarsa, iki taraf arasındaki ticari ilişkiler Dünya Ticaret Örgütü kurallarınca yapılacak. Böylelikle Birleşik Krallık, üye olmayan ama derin ve kapsamlı ticaret anlaşması sayesinde AB'yle gelişmiş ticaret yapan Kanada, Norveç ve Japonya gibi ülkelerin haklarından mahrum kalacak.

Birleşik Krallık, geçiş sürecinin sonuna kadar Avrupa Birliği'nin kurallarına göre hareket etmeye devam edecek.

Yorumlar (0)