Brexit için kritik gün! Bugün parlamentoya sunulacak

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin lideri, İngiltere ile AB arasında varılan yeni anlaşmayı onayladı. Söz konusu anlaşmaya göre, bugün Brexit anlaşması parlamentoya sunulacak.

DÜNYA 19.10.2019, 10:06 19.10.2019, 17:16
Brexit için kritik gün! Bugün parlamentoya sunulacak

İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) arasında varılan Brexit anlaşması bugün parlamentoya sunuluyor. Anlaşmanın Avrupa ve İngiliz Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. 

Brexit Müzakerecisi Michel Barnier, dün Brüksel'de düzenlenen AB Zirvesi'nde, İngiltere'nin AB'den "düzenli bir şekilde ayrılmasını" sağlayacak anlaşma üzerinde uzlaşı sağlandığına dikkat çekerek, "Yeni düzenlemelere göre, İrlanda ve Kuzey İrlanda arasında fiziki sınırın engellenmesi, Ada ekonomisinin korunması ve AB tek pazarının bütünlüğünün korunması sağlanacak." ifadesini kullandı. 

Brexit'in tam olarak yürürlüğe girebilmesi amacıyla hem Avrupa Parlamentosu'ndan hem de ingiliz Parlamentosundan onay alması şart.

Johnson'ın güveni tam

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, siyasetçilerin yeni anlaşmaya onay vereceği hususunda güveninin tam olduğunu söyledi.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, "Anlaşma eskisinden de kötü, milletvekilleri tarafından reddedilmeli." ifadesini kullandı.

Parlamentodaki diğer muhalefet partileri de anlaşmayı desteklemeyeceklerini kaydediyor.

Brexit anlaşması, daha önce İngiltere Parlamentosu tarafından reddedilmişti.

Yeni Brexit anlaşması

Avrupa Birliği (AB)  ile İngiltere, Brexit için yeni bir uzlaşma sağlandığını bildirmişti. Varılan anlaşmada, eski Başbakan Theresa May'in anlaşmasının Avam Kamarasında 3 defa reddedilmesine neden olan "tedbir maddesi" kaldırılmış görünüyor.

Yeni anlaşmaya göre, Brexit'in ardından Kuzey İrlanda bir dizi AB kuralına uymayı sürdürecek. Kuzey İrlanda, İngiltere'nin gümrük sahası içinde kalmaya devam ederse AB'nin ortak pazarına "giriş noktası" niteliğinde olacak. Anlaşma, AB'nin ortak pazarının bütünlüğünü korumaya dönük bir dizi tedbiri de kapsıyor. Kuzey İrlanda'ya İngiltere içinde ayrıcalıklı bir konum tanıyan bu düzenlemenin sürdürülmesi veya sona erdirilmesi de Kuzey İrlanda Bölgesel Parlamentosunun onayına bağlı olacak.

Bölgesel parlamentonun bu konuda 4 senede bir oylama yapması öngörülüyor.

Anlaşma, Avrupa ve İngiliz Parlamentoları tarafından onaylanması durumunda yürürlüğe girecek.

Yorumlar (0)