Brexit için kader anı

İngiltere ve Avrupa Birliği'nden (AB) yetkililer, 31 Ekim'den önce bir anlaşma yaratabilmek için Brüksel'de fazladan mesai yapıyor.

DÜNYA 16.10.2019, 15:51
Brexit için kader anı

Çarşamba günü başlayan çalışmalar hakkında, iki taraftan da birbirlerinden farklı sinyaller veriliyor. Fransa Finans Bakanı Bruno Le Maire, Fransız kanalı Europe 1'e, "bir umut ışığı gördüğünü" söyleyerek görüşmelerin umduğundan iyi gittiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un makamından yapılan açıklamada ise gündüz saatlerinde yapılan oturumun sonunda verilen yemek molasından sonra, görüşmelerin "oldukça yapıcı" bir şekilde devam ettiği belirtildi.

Fakat İngiliz hükümetinden gelen yorumların hepsi Johnson kadar umutlu değil. Deutsche-Welle'nin İngiliz hükümetinden kaynaklarına göre bir anlaşma için fırsatlar "azalıyor".

"Çözümlendirmemiz gereken çok şey var"

Avrupa Birliği Göç Komisyoneri Dimitris Avramopoulos, Çarşamba sabahı AB Başmüzakerecisi Michel Barnier'le yaptığı toplantıdan sonra "Yapıcı görüşmeler içerisindeyiz ama hâlâ çözümlendirmemiz gereken çok önemli konular var" diye konuştu.

Michel Barnier, Salı günü üç ana noktanın hâlâ çözülemediğini söyledi. Bunlar; İrlanda'daki gümrüğün durumu, Kuzey İrlanda yetkililerine mevzuat düzenlemesi konusunda daha fazla yetki ve hatta veto hakkı ve işletme denetlemeleri konusunda İngiltere'nin haksız avantaj elde etmesini engelleme olarak konuşuluyor.

Siyasi anlaşmazlıktan endişeleniliyor

Her iki taraftan yetkililer, hukuki bir metnin oluşturulmasını muhtemel görseler de, muhtemel anlaşma siyasi alana gelirse anlaşmanın yine çöpe atılmasından endişeleniyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kendi Muhafazakar Partisindeki Avrupa şüpheci milletvekillerini ve partisinin iktidar ortağı Demokratik Birlik Partisi'ni (DUP) İngiltere'nin daha fazla taviz vermesi gerektiğine ikna edemez ise, Brexit süreci yeniden çıkmaza girebilir.

Öte yandan da Avrupa Birliği'nin diğer 27 üye ülkesi de AB'nin taviz vermemesi konusundaki fikirlerini ifade ederlerse AB adına da anlaşma reddedilebilir.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çarşamba günü yıllık görüşmelerini gerçekleştirmek için bir araya gelecek. Görüşme, AB liderlerinin muhtemel Brexit anlaşması hakkında konuşacakları toplantıdan bir gün önce gerçekleşecek. Merkel ve Macron'un toplantısından çıkacak görüş, AB'nin de görüşünü muhakkak etkileyecek.

Yorumlar (0)