"Brexit Günü", İngiliz basınının tek gündemi!

İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliği, 31 Ocak'ta (bugün) yerel saatle 23.00'da sona eriyor. İngiliz ve Avrupa gazeteleri de yaşanacak büyük olayı manşetten sundu.

DÜNYA 31.01.2020, 12:59
"Brexit Günü", İngiliz basınının tek gündemi!

İngiltere, bugün Türkiye saati ile 02.00'da, yerel saat ile 23.00'da Avrupa Birliği (AB) üyeliğini sonlandırıyor. 28 üyeli Birlik'ten çıkacak olan İngiltere'de basın, bu büyük olayı kamuoyuna manşet haberlerinden sundu. Gazetelerin bazıları Brexit'i "bağımsızlığın yeniden ilanı" olarak nitelerken bir kısmı ise İngiltere'nin "yalnız bir ada" konumuna düşürüldüğünü belirtti. İngiliz halkı ise bugünü "Brexit Günü" olarak niteledi

The Times gazetesi, büyük olayı okuyucularıyla "ayrılık sayısı"nı "Brexit - Zamanı geldi" diyerek paylaştı.

NewStatesman isimli haftalık dergi ise "Bitti ve çıktık - Avrupa rüyasının sonu için özel sayı" başlığıyla yayımlandı.

The Sun gazetesi, Brexit referandumuna giden süreçte de Birlik'ten ayrılışı destekliyordu. Gazete, "Zamanımız geldi. Bugün saat 23.00'den sonra, Avrupalı bir süper devletin gelişine 30 yıllık direnişin ardından, Birleşik Krallık halkı sonunda Brexit'i başardı" dedi.

The Daily Telegraph ise Brexit sonrası AB ve İngiltere arasındaki ilişkiler hakkında konuşan Başbakan Boris Johnson'u manşete taşıyarak "Bu bir son değil, yeni bir başlangıç" ifadelerini kullandı.

Brexit'e en başından beri çok sert bir şekilde karşı çıkan The Guardian gazetesi ise "Küçük ada. 47 yılın ardından Birleşik Krallık AB'den gece 11'de ayrılacak - bu jenerasyonun en büyük kumarı" diyerek kararı eleştirdi ve atılan adımın taşıdığı büyük riski vurguladı.

İskoç basınındaki Daily Record gazetesi, Brexit için basılan 50 centlik anma parasının üzerindeki yazıları değiştirerek "İzole olmuş, daha yoksul, daha zayıf ve bölünmüş" diyerek alınan karara eleştiri getiren bir diğer gazete oldu. Birleşik Krallık'ın üyelerinden İskoçya, Brexit referandumunda her şehriyle "hayır" oyu kullanmış ve Brexit'e karşı en sert tavır koyan bölge olmuştu.

The Independent gazetesi, kapakta kullandığı AB bayrağından bir yıldız düşürerek "Bugün Britanya AB'den ayrılıyor. Birgün yeniden katılacağımız kaçınılmaz mı?" diye okuyucularına seslendi. Yıldızların ortasında ise AB üye ülkelerinin tüm dilleriyle "Hoşçakalın" yazıyor.

Brexit destekçilerinden biri olan Daily Express, "Evet, başardık!" dedi. Gazete, "Gece 11'de AB'den ayrılacağız ve bu çok önemli anda Başbakan, Britanya için yeni bir 'yenilenme ve değişim' çağını müjdeleyecek" ifadelerini kullandı.

AB'den ayrılık konusunda i gazetesi ise "Birleşik Krallık'ın bilinmeze atlayışı" manşetini sundu.

City A.M. gazetesi, kapağında Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Başbakan Johnson, eski başbakanlar Theresa May ve David Cameron, eski Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Brexit'in en önemli isimlerinden Nigel Farage ve İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in bulunduğu ilginç bir fotoğrafa yer vererek "Zorlu bir yolculuktu" dedi.

Daily Mail gazetesi, "Britanya için yeni bir gün doğumu. Saat 11'de gururlu ulusumuz sonunda AB'den ayrılıyor - hâlâ AB'nin arkadaşı ancak 47 yıl sonra yeniden özgür ve bağımsız olarak. Şimdi, bu önemli anda Britanya için yeni bir gün doğumunu kutluyoruz" dedi.

The Scotsman, Brexit sonrasında Birleşik Krallık, İskoçya ve AB bayraklarını yan yana koyarak "Elveda, hoşçakal değil" dedi.

Bir başka İskoç gazetesi The National ise "Sevgili Avrupa. Biz bunun için oy kullannmadık. İskoçya için bir mum yakmayı unutmayın" dedi ve okuyucularına da bir mum yakmaları ve fotoğrafını çekerek sosyal medyadan paylaşmaları çağrısında bulundu.

Yorumlar (0)