Brexit'e damga vuran isim görevi bırakıyor!

İngiltere'de iki başbakanı ve onlarca bakanı istifaya sürükleyen, Brexit (İngiltere'nin AB'den ayrılığı) sürecinin yıldızlaştırdığı tek isim olan Avam Kamarası Başkanı John Bercow, görevini bu akşam bırakıyor.

DÜNYA 31.10.2019, 14:14
Brexit'e damga vuran isim görevi bırakıyor!

İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasının Başkanı John Bercow'un bugün mesai bitiminde görevini bırakması bekleniyor. 

2009 yılında geldiği görevi 10 yıl boyunca devam ettiren Bercow, ülkenin 1940 yılından beri "en uzun süre görevde kalan Avam Kamarası Başkanı" unvanına sahip oldu.

İngiltere'de parlamentonun seçimle gelen alt kanadı Avam Kamarası'nın 157. başkanı olan Bercow, özellikle Brexit sürecinde verdiği kararlarla tarihe geçmeyi başardı. 

Kendisini "demokrasinin beşiği", parlamentosunu da "parlamentoların anası" şeklinde adlandırsa da İngiltere'de hükümetler geniş yetkilere sahip. 

Bazı siyasi gözlemcilerin İngiliz yönetim sistemini "seçilmiş diktatörlük" olarak değerlendirmesine neden olan bu yetkilerin başında hükümetin, parlamento gündemini belirleme yetkisi geliyor. Bercow, Theresa May ve Boris Johnson'ın başbakanlık dönemindeki hükümetlerin bu yetkisine karşı parlamenterlerin yanında bulunmasıyla dikkat çekti. 

Johnson'a mesaj vermiş oldu

Yahudi bir taksi şoförünün oğlu olarak 1963 yılında dünyaya gelen Bercow, Londra'da ilçe belediye meclisinde başladığı aktif siyasete, bazı bakanlıklarda aldığı danışmanlık rolleriyle devam etti.

Bercow, 1997 yılında Muhafazakar Parti'nin Buckingham milletvekili olarak Avam Kamarası'na girdi ve 2009 yılında Başkan seçildi. Geride bıraktığı 40 yılın siyasi deneyimiyle Bercow, görevi bırakma tarihini seçerken Brexit sürecine damga vurmayı ihmal etmedi.

Görevi bırakmak için Başbakan Johnson'ın ülkeyi anlaşmalı veya anlaşmasız ama mutlaka Avrupa Birliği'nden (AB) ayırmayı vadettiği 31 Ekim tarihini seçen Bercow, hem Johnson'a bir mesaj vermiş oldu hem de kendisinden sonra göreve gelecek başkanı muhalefetin çoğunlukta olduğu bir parlamentonun seçmesinin önünü açtı. 

Bercow'un görevi bırakma kararı almasında Johnson'ın genel seçimde teamüle aykırı olarak Bercow'a karşı milletvekili adayı çıkarmaya hazırlanması etkili oldu. 

Avam Kamarası Başkanı Bercow'un yerine geçecek isim, yine Johnson'ın seçim kampanyasında halka şikâyet etmeye hazırlandığı mevcut parlamenterler tarafından seçilecek.

Avam Kamarasının yeni başkanı, 4 Kasım günü seçilecek. 

Yorumlar (0)