Brexit bir kez daha ertelendi!

Avrupa Birliği, İngiltere'nin talebi üzerine Brexit'in 31 Ocak 2020'ye kadar erteleneceğini açıkladı.

DÜNYA 28.10.2019, 12:32 29.10.2019, 01:38
Brexit bir kez daha ertelendi!

Avrupa Birliği (AB), İngiltere'nin Brexit sürecini esnek bir şekilde 31 Ocak 2020'ye kadar uzatma talebini kabul ettiğini açıkladı.

AB liderlerinin toplandığı Avrupa Konseyi'nin başkanı Donald Tusk, Twitter'dan yaptığı açıklamada AB'nin İngiltere dışındaki 27 ülkesinin liderlerinin anlaştığını "AB27, İngiltere'nin Brexit sürecini 31 Ocak 2020'ye kadar esnek bir şekilde erteleme talebini kabul etti. Karar, yazılı bir prosedürle resmileştirilecek" şeklinde ifade etti.

Anlaşma olursa Brexit 31 Ocak'tan önce

Tusk'un duyurduğu "esnek bir şekilde erteleme"nin 'esnek' kısmına göre, İngiltere ve AB'nin uzlaştığı ayrılık anlaşması İngiliz Parlamentosu tarafından 31 Ocak 2020'den önce onaylanırsa, İngiltere AB'den bu tarih öncesinde çıkabilecek. 

İngiltere, 2016 yılındaki Brexit referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile AB'den çıkma kararını almıştı. 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken Brexit, Avam Kamarası'nın dönemin İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB'yle uzlaştığı Brexit anlaşmasını üst üste reddetmesi nedeniyle 31 Ekim'e ertelenmişti.

İngiltere'nin kaderini seçimler mi belirleyecek?

Başbakan Boris Johnson'un AB'yle yeniden ulaştığı uzlaşmada her iki tarafın verdiği tavizlere rağmen Avam Kamarası'ndaki vekillerin anlaşmayı kabul etmeyeceğine yönelik sinyalleri ve teklifini kamarada oylatamaması üzerine Johnson, AB'den yeniden bir uzatma talep etti. Johnson, "31 Ekim'de ya ayrılırız ya ölürüz, başka bir ihtimal yok" şeklindeki radikal Brexitçi tavrıyla biliniyordu.

Johnson'un AB'den talep ettiği uzatmanın kabul edilmesiyle birlikte, İngiltere'de Brexit'in kaderini belirleyecek bir genel seçimin veya ikinci bir referandumun yapılması bekleniyor.

Yorumlar (0)