Brexit Avrupa'yı birleştirecek mi?

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekko Haavisto, Brexit konusundaki krizin çözülmesinin yararlı etkileri olacağını ve Avrupa Birliğini (AB) bir araya getireceğini söyledi. 

DÜNYA 24.01.2020, 15:50 24.01.2020, 15:58
Brexit Avrupa'yı birleştirecek mi?

Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu (WEP) konuşan Pekko Haavisto, Birleşik Krallık'ın karşılaştığı zorlukları diğer ülkelerin gördüğünü söyleyerek bunun bloğa olan desteği artıracağını kaydetti. 

Brexit'in Avrupa Birliği üyelerinin birliğe desteğini tetiklediğini söyleyen Haavisto, “Ayrılmanın ne kadar zor olduğunu ve AB'den ayrıldıklarında kaç anlaşma yapmaları gerektiğini görüyorlar, bu yüzden belki de kalmak daha iyi.” ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliğinden ayrılmasının diğer üyelerin de ayrılık konusunda önünü açabileceğinden uzun zamandır korkulmuştu, ancak Haavisto bunun yerine AB'nin bu tür krizlerden kurtulmak için önemli mekanizmaları olduğunu söylüyor.

Haavisto, Avrupa'nın hayatta kalma konusunda çok iyi olduğunu kaydederek, “Zaten birçok kez bunun son olduğunu düşünmemize rağmen sonrasında bir şeyler oldu ve daha başarılı olduk.” değerlendirmesinde bulundu.

"Zor bir 5 yıldı"

Pekko Haavisto ile birlikte konuşan Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, AB için zor bir beş yıl olduğunu kabul ediyor.

Miroslav Lajcak, AB'nin hazırlıklı olmadığı şeylere cevap vermek zorunda kaldığını söyleyerek, "2015'teki göç dalgası, 2016'da başlayan Brexit süreci ve ABD'nin başına Trump'ın gelişi ve 2017'de ortaya çıkan yeni siyaset tarzı. Bunlar büyük değişikliklerdi ve Avrupa uygun bir yanıt bulmak için mücadele ediyordu.” şeklinde konuştu.

Lajcak öte yandan, Ursula von der Leyen önderliğindeki yeni Avrupa Komisyonunun yeni bir düşünce tarzı getirdiğini düşünüyor ve Avrupa'nın daha iddialı olması gerektiğine inanıyor.

ABD ile ilişkiler

Haavisto, AB'nin gelişmek için ABD ile daha iyi geçinmesini gerektiğini kaydediyor. ABD Başkanı Trump'ın, bir anlaşma yapılmadığı sürece otomobillere büyük tarifeler uygulamakla tehdit etmesi örneğini veren Haavisto, bunun yeni bir durum olduğunu kabullenerek "Bir şekilde ABD'yi Avrupa ile iş birliğinin neden önemli olduğunu ve neden birbirimize ihtiyacımız olduğuna ikna etmeliyiz.” şeklinde konuşuyor.

Yorumlar (0)