'Bosna Kasabı' hastaneye kaldırıldı

Soykırım ve savaş suçları sebebiyle 2017 yılında müebbet hapse mahkum edilen Bosna Hersekli Sırpların eski lideri Ratko Mladic, akciğer iltihabı sebebiyle hapis cezasını çektiği Lahey'de hastaneye sevk edildi.

DÜNYA 10.09.2022, 23:19
'Bosna Kasabı' hastaneye kaldırıldı

'Bosna Kasabı' olarak da bilinen Mladic, kaldığı hapishanede sağlık durumunun kötüye gitmesinin ardından hastaneye kaldırıldı.

Mladic'in oğlu Darko Mladic, "Kalp, akciğer iltihabı ve genel halsizlik şikayetleri sebebiyle cezaevindeki hastaneye kaldırıldı. Kontroller sürüyor. Bize neticelerin en geç önümüzdeki pazartesi belli olacağı açıklandı." dedi. 

Mladic'in ağustos ayı başında koronavirüse yakalandığı, hapishanede uygulanan tedavinin yetersiz ve yavaş olduğu iddia edildi. 

16 sene sonra yakalanmıştı

Hollanda'daki Lahey şehrinde bulunan IRMCT (Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması), Haziran 2021 tarihinde Mladic'in ömür boyu hapis cezasını onamış ve yapılan temyiz başvurusunu kabul etmemişti.

Bosna Hersek'te 1992-95 yılları arasındaki savaşta Sırpların lideri olan Mladic, Saraybosna kuşatması, Srebrenitsa Soykırımı ve çeşitli savaş suçlarının sorumlusu olarak gösterildi. 

Hakkında 1995 senesinde hazırlanan iddianamenin akabinde 16 sene boyunca saklanan ve 26 Mayıs 2011 tarihinde Sırbistan'da yakalanan Mladic'in davası, Mayıs 2012 tarihinde başlamıştı.

Temyiz yargıçları, 'Bosna Kasabı'nın işlediği suçları dikkate alarak daha evvel aldığı ömür boyu hapis cezasında değişiklik gerçekleştirilmemesine hükmetmiş ve iddianamede yer alan 11 maddenin 10'undan suçlu bulunan Mladic'in cezasını onamıştı.

Bosna Kasabı kimdir?

Mladic emrinde olan Sırp birliklerin, 11 Temmuz 1995 tarihinde Bosna Hersek'in doğusunda yer alan Srebrenitsa'ya girmesinin akabinde başlayan soykırımda, birkaç gün içinde minimum 8.372 sivil Boşnak katledildi ve cesetleri farklı toplu mezarlara gömüldü.

Bölgede ikamet eden Sırp nüfusun büyük kısmı, bugün bile Srebrenitsa'da yaşanan olayları 'soykırım' olarak isimlendirmekten kaçınıyor.

Diğer taraftan, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, 2007 tarihinde aldığı bir kararda, edinilen kanıtlar doğrultusunda Srebrenitsa ve çevresinde yaşananları 'soykırım' olarak tanımladı.

Yorumlar (0)