Boris Johnson’a soğuk duş: Art arda 4 istifa

İngiltere Başbakanı Johnson'ın 4 kıdemli yardımcısı, Başbakanlık binasında gerçekleştirilen ve COVID-19 sınırlamalarının ihlal edildiği ileri sürülen partilere ilişkin Johnson üzerinde artmakta olan baskılar sebebiyle birkaç saat aralıklarla görevlerinden istifa etti.

DÜNYA 04.02.2022, 01:01 04.02.2022, 01:56
Boris Johnson’a soğuk duş: Art arda 4 istifa

Boris Johnson'ın İletişim Direktörü Jack Doyle, Müşteşarı Martin Reynolds, Özel Kalem Müdürü Dan Rosenfield ve Politika Şefi Munira Mirza istifa etti.

Mirza, Başbakan'ın, İşçi Partisi Genel Başkanı Keir Starmer'ın başsavcı olduğu zamanlarda pedofili Jimmy Savile'i yargılamakta başarısız olduğuna ilişkin bir iddiayı ifade etmesi ve bahse konu yanıltıcı iddia sebebiyle özür dilemeyi kabul etmemesi üzerine istifa ettiğini duyurdu.

Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada, Özel Kalem Müdürü Rosenfield'ın da Başbakan'a istifasını verdiği ve istifanın kabul edildiği fakat bu pozisyona başka bir isim atanana değin Rosenfield'ın görevini sürdüreceği bildirildi.

Görevinden ayrılan bir diğer isim Reynolds'ın ise Dışişleri Bakanlığı'nda görevini sürdüreceğini belirtti.

Başbakan'ın üst düzey yardımcılarının istifa kararları, parti içindeki liderliğine ilişkin artan rahatsızlığın akabinde geldi.

Johnson, Müsteşar Yardımcısı Sue Gray'in bahse konu partilere ilişkin raporunu yayımlamasının akabinde dile getirdiği konuşmada, yönetim şekli ile ilgili değişiklikler yapacağına dair söz vermişti.

Özür dilemişti

Başbakanlık'ta sınırlamaların ihlal edildiği iddia edilen etkinlik veyahut parti sayısı, Johnson'ın 2020 yılındaki ilk karantina esnasında COVID-19 sınırlamalarına aykırı olmasına karşın bir doğum günü partisi yaptığının anlaşılmasıyla birlikte 17'ye yükselmişti.

Başbakan'ın bunlar arasında bulunan ve 20 Mayıs 2020 tarihinde Başbakanlık bahçesinde gerçekleştirilen bir partiye de iştirak ettiği ortaya çıkmıştı.

İddianın doğru olduğunu söyleyen ve özür dileyen Başbakan, 'Kendi içkilerinizi getirin.' denilerek çalışanların davet edildiği etkinliğin bir 'iş etkinliği' olduğunu zannettiğini kaydetmişti.

Muhalefet ve Başbakan'ın partisi Muhafazakar Parti'den bazı vekiller Johnson'ın istifa etmesini isterken, gerçekleştirilen etkinlikler ile ilgili kıdemli memur Gray bir rapor yazmak için görevlendirilmişti.

Öte yandan, polis de Gray'in gönderdiği bilgiler ve Başbakanlık'taki görevli güvenlik güçlerinin ifadeleri çerçevesinde kendi tahkikatını başlatmıştı.

Yorumlar (0)