Boris Johnson ve Angela Merkel’den Taliban’la görüşme sinyali…

Angela Merkel ile Boris Johnson Afganistan’da siyasal istikrarın sağlanması maksadıyla gerekirse Taliban’la görüşülebileceklerini ifade etti.

DÜNYA 21.08.2021, 01:40 22.08.2021, 17:19
Boris Johnson ve Angela Merkel’den Taliban’la görüşme sinyali…

Afganistan’da Taliban hızla Başkent Kabil’de başta olmak üzere vilayetleri ele geçirdi.

Ülkedeki kaos ve Taliban yönetiminin uluslararası hükümetlerce tanınıp tanınmayacağı dünya kamuoyunun 1 numaralı tartışma maddesi oldu.

Taliban’ın kuracağı hükümetin resmi olarak tanınıp tanınmayacağıysa ülkelerin kendi içerisinde yaşamış olduğu tartışmalardan biri oldu.

Konuya dair pek çok liderden art arda açıklamalar geldi.

“Üzücü ancak gerçek”

Merkel, Putin ile Moskova’da yaptığı görüşme sonrası düzenlemiş olduğu basın toplantısında Afganistan konusuna değindi.

Merkel, “Ülkeyi Taliban’ın kontrol altına alması bir hayli üzücüdür. Fakat bu bir gerçek.” şeklinde konuştu.

“Müzakerelere çabalamalıyız”

Merkel, “Ülkede Taliban, bizlerin istediğinden çok daha fazla destek gördü. Ancak Taliban’la müzakerelere çabalamalıyız. Yaşamı tehlikede olan kişilere de ülkeyi terk etmeye ilişkin yardımcı olmalıyız.” dedi.

BM tarafından Afganistan’a insani yardıma ilişkin konularının ele alınmasını istediklerini kaydeden Merkel, NATO ve ABD askeri güçlerinin 20 sene önce Afganistan’a girdiğini hatırlattı.

Merkel, “Afganların geleceğine dair pozisyonuyla ilgili hedeflerimize ulaşamadık. Açık bir şekilde bunu ifade ediyorum.” dedi.

“Taliban ile gerekirse çalışacağız”

Boris Johnson ise hükümetin acil durum komitesiyle yapmış olduğu toplantı sonrası, “Bin dolaylarında kişinin dün tahliyesini yaptık. Bin kişi de bugün ve bunlarnı büyük bir kısmı İngiltere’ye dönüş hakkı bulunanlarla Afganistan tekrar yardım ve iskan programı altında geliyor.” şeklinde konuştu.

Johnson, gerekirse eğer Afganistan için çözüm bulmak için Taliban ile çalışılabilineceğini de sözlerine ekledi. Johnson, “Afganistan’da bir çözüm bulmak maksadıyla diplomatik ve siyasi çabalar ve tabii ki Taliban’la çalışma da devam edecek.” dedi.

Yorumlar (0)