Boris Johnson: 'Müslüman kadınlara yönelik sözlerim için üzgünüm'

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 2018’de yazdığı bir makalede Müslüman kadınlara yönelik kullandığı ifadeler için rahatsız olduğunu açıkladı.

DÜNYA 26.05.2021, 10:50 27.05.2021, 09:16
Boris Johnson: 'Müslüman kadınlara yönelik sözlerim için üzgünüm'

Müslüman kadınlara ilişkin geçmiş dönemde sarf ettiği sözlerle ilgili konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, çeşitli açıklamalarda bulundu.

“Bütün kırgınlıklar için üzgünüm”

Boris Johnson, Muhafazakar Parti'de İslam karşıtlığı ve ayrımcılığın boyutlarının gözler önüne serildiği, Warwick Üniversitesi Öğretim Görevlisi S. Singh'in koordinesinde yürütülen soruşturmanın sonuçlarının bulunduğu rapora yönelik açıklamalar yaptı.

2018’de İngiliz Telegraph gazetesi için yazmış olduğu bir makalede, peçe ve burka giyen Müslüman kadınları "posta kutuları" ve "banka soyguncuları" gibi benzetmelerle yan yana getirmesi hakkında şunları söyledi:

"Kullandığım ifadelere karşı kırgınlık yaşandığını biliyorum. İnsanlar benim gibi bir konumdaki insanın, tüm şeyleri doğru yapmasını bekliyor fakat gazetecilikte dilin özgür bir şekilde kullanılması lazım. Bu sebeple her kırgınlık için açıkçası çok üzgünüm. Şu an geçmişte yazmış olduğum yazılarımdaki rahatsız edici sözlerin bir kısmını kullanır mıydım? Sanırım başbakan olduğuma göre kullanmazdım."

“Yapmacık ve samimiyetsiz”

Boris Johnson yazmış olduğu makalenin, Müslüman bir kadının giymek istediğini seçme hakkının liberal anlamda bir savunması olduğuna dikkat çekti. Bunun üzerine ırkçılık karşıtı Hope Not Hate isimli grup, Boris Johnson’ın ifadelerine ilişkin yapmacık ve samimiyetsiz yorumunu yaptı.

Muhafazakar Parti’nin ayrımcılık boyutu incelendi

İngiltere’de gerçekleştirilen bir soruşturmada, iktidarda bulunan Muhafazakar Parti'de İslam karşıtlığı ve ayrımcılığın boyutları gözler önüne serildi.

Singh'in koordinesinde gerçekleştirilen soruşturmanın sonuçlarının bulunduğu söz konusu raporda, 2015-2020 tarihleri arasında Muhafazakar Parti’deki 727 adet ayrımcılık olayına yönelik kayda alınan şikayet sayısının 1418 olduğu, bu rakamın 3'te 2'sinin ise İslam karşıtlığına ilişkin olduğu, şikayet edilen olayların dörtte üçünü ise sosyal medya faaliyetlerinin içerdiğine yer verildi.

İslam karşıtlığı ve ayrımcılık suçlarıyla şikayet edilen 231 kişiye yaptırım uygulandığı belirtilirken bu kişilerin yüzde 29’unun ihraç edildiği ve yüzde 50’sinin ise partiden uzaklaştırıldığı aktarılırken, 481 olaya ilişkin de delil yetersizliği sebebiyle işlem yapılmadığı bildirildi

Söz konusu raporda, "İslam karşıtlığı ve ayrımcılık, parti için bir sorun teşkil etmeye devam ediyor. Söz konusu bu durum, toplumun önemli bir kesimini yabancılaştırıp ötekileştiriyor ve partiye zarar veriyor” açıklamasına yer verdi.

“Müslüman vatandaşlara karşı duyarsız”

Hazırlanan rapor, Boris Johnson’ın peçe ve burka giyen Müslüman kadınlara yönelik benzetmesinin, başkanlığını yaptığı partinin Müslümanlara yönelik duyarsızlığını” artırdığını gözler önüne serdi.

Boris Johnson, 2018 yılında yazmış olduğu makalede peçe ve burka giyen Müslüman kadınlar için şunları söylemişti:

"Burkanın baskıcı olduğunu ifade ederseniz, size katılırım. Kadınları, yüzlerini örtmeye yöneltmenin zorbalık ve tuhaf olduğunu belirtirseniz, ben buna da katılıyorum. Biraz daha ileri gidersem insanların ortalıkta 'mektup kutuları gibi' dolaşmasının kesinlikle saçmalık olduğunu ifade edeceğim." açıklamasını yapmıştı.

Yorumlar (0)