Boris Johnson kararlı!

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere'yi Avrupa Birliği'nden (AB) ayırmak için kararlı duruşunu sürdürüyor.

DÜNYA 04.09.2019, 12:39 04.09.2019, 13:03
Boris Johnson kararlı!

Boris Johnson karşılaştığı tüm olumsuzluklara rağmen, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan bir paylaşımda bulunarak İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'e, muhalefetin uğraşlarının İngiltere'yi yıllar sürecek bir belirsizlik ve gecikmeye sürükleyeceğini ve 31 Ekim'de İngiltere'yi Avrupa Birliği'nden (AB) çıkarmakta kararlı olduğunu bildirdi.
 

Ünlü isimler ihraç edildi!

Boris Johnson, dün akşam parlamentoda yapılan kritik oylamayı kendi partisindeki fireler nedeniyle kaybetmiş ve bunun üzerine muhalefet partileriyle birlikte hareket eden 21 Muhafazakar Parti milletvekilini ihraç yoluna gitmişti. İhraç edilecek isimler arasında Winston Churchill'in torunu Sir Nicholas Soames, eski adalet bakanı David Gauke ve bir dönem maliye bakanlığı yapmış Philip Hammond ile Ken Clark da bulunuyor.

Johnson iyice zayıfladı

Kritik oylamayı kaybeden Boris Johnson ciddi bir darbe yemiş ve bunun üzerine birçok milletvekilini ihraç yoluna gitmişti. Dün de bir milletvekilinin Liberal Demokrat Parti'ye geçmesinin ardından Muhafazakar Parti ve Boris Johnson gücü parlamentoda iyiden iyiye zayıfladı.

Muhalefet partileri bugün Avam Kamarası'nda ülkenin Avrupa Birliği'nden anlaşmadan ayrılığını engelleyici yasa tasarısını görüşmeyi planlıyor. Görüşmelerin olumlu geçmesi ve yasama işlemlerinin tamamlanması halinde ise tasarı Lordlar Kamarası'na havale edilecek. Muhalefet partileri buradaki işlemleri de hızla tamamlayarak tasarıyı kanunlaştırmayı ve anlaşmasız Brexit'i önlemeye çalışacak.

Erken seçim

Dün akşamki seçim sonucuyla, Avam Kamarası'nda parlamento gündemi belirleme yetkisi hükümetten muhalefete geçti. Anlaşmasız bir Brexit'i önlemek adına muhalefetin atacağı adımlara karşı ülkeyi erken seçime götürmek için parlamentoya teklif sunacağını açıklayan Boris Johnson'a bir kötü haber de İngiliz yasalarından geldi. İngiliz yasalarına göre Parlamento'da erken seçim kararı alabilmek için 3'te 2 çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Buna göre Johnson kendi grubuyla erken seçimi kararı alamıyor ve muhalefetin desteğine ihtiyaç duyuyor.

Yorumlar (0)