Boris Johnson'ın başı dertte!

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, hükümetin Çinli telekomünikasyon firması Huawei'nin ülkeye 5G telefon ağını kurmada rol almasına izin verme kararı üzerine ilk isyanla karşı karşıya.

DÜNYA 10.03.2020, 14:39
Boris Johnson'ın başı dertte!

Dünyanın en büyük telekom ekipmanları üreticisi olan Huawei, ABD'nin şirketi Batı sırlarını çalmak ve casusluk yapmakla suçlaması sonrasında Washington ve Pekin arasında önemli bir nokta elde etti.

Şirket bu iddiaları reddediyor ve Boris Johnson'ın hükümeti İngiltere'nin Ocak ayında Huawei'ye İngiltere ağının hassas olmayan kısımlarında rol almasına izin verildiğini ve üst limitin yüzde 35 ile sınırlandığını açıklamıştı.

Söz konusu karar, Çin şirketini Batı'nın yeni nesil iletişim sistemlerinden dışlamak isteyen ABD'yi kızdırdı ve İngiltere'yi yeniden düşünmeye çağırdı.

İngiltere içerisinde de karara karşı çıkanlar bulunuyor. 30 ila 50 arasında değişen bir grup muhafazakar milletvekili karara karşı çıkıyor. Huawei gibi bazı şirketler, İngiliz güvenlik uzmanları tarafından “yüksek riskli satıcılar” olarak adlandırılıyor. Muhafazakar milletvekilleri ise 2022'nin sonuna kadar ağlardan tamamen çıkarılmasını sağlamak için telekomünikasyon altyapısı kanunundaki değişikliği desteklemeyi planlıyor.

Muhafazakar milletvekili David Jones, "hükümetin bir şirket tarafından üretilen donanımı kurma konusundaki coşkusunu ‘yüksek riskli’ olarak kabul etmeyi umuyoruz" dedi.

Muhafazakar isyancılar, hükümet politikasında bir değişikliği zorlamak için gerekli sayıya sahip olmadıklarını kabul ediyorlar. Ancak, yeni kurulan hükümete uyarı mesajı vererek Johnson'ı daha sert bir çizgi çekmek için etkilemeyi umuyorlar.

Yorumlar (0)