Boris Johnson ilk darbeyi yedi!

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın parlamentoda eli zayıfladı. Muhafazakar Partinin kontrolündeki bölgede tek milletvekilliği için yapılan ara seçimi Liberal Demokrat Parti kazandı.

DÜNYA 02.08.2019, 14:48
Boris Johnson ilk darbeyi yedi!

Galler'in Brecon and Radnorshire bölgesinde yapılan ara seçimi, Liberal Demokrat Jane Dodds yüzde 43,5 oyla kazandı. İktidardaki Muhafazakar Partinin adayı Chris Davis ise yüzde 39'la ikinci oldu.

Masrafta usulsüzlük bitirdi!

Muhafazakar Partili Chris Davis'in bölgedeki milletvekilliği, masraf bildirimlerinde yaptığı usulsüzlüğün ortaya çıkmasıyla düşürülmüştü.

Ara seçimde alınan sonuçla İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın İngiltere Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasındaki desteği, kendisine dışarıdan destek veren DUP (Demokratik Birlik Partisi) milletvekilleri dahil 320'ye düştü. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın karşısındaki muhalefet bloğunun ise 319 milletvekili var.

Bu sonuçla ilgili olarak siyasi gözlemciler, "ülkenin erken genel seçime bir adım daha yaklaştığı" değerlendirmesinde bulundular.

Brexit Partisi damgası

Ara seçimde yüzde 10,5 oy alan Brexit Partisi de, oyu yüzde 5,3'te kalan İşçi Partisini geçmiş oldu.

Yalnızca birkaç ay önce kurulan Brexit Partisinin iktidar partisinden, Liberal Demokratların ise İşçi Partisinden oy kaptığı ara seçime, İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğiyle ilgili kriz mührünü vurdu.

Liberal Demokratlar, İngiltere'nin Avrupa Birliği üyesi kalması için yeni bir referanduma gidilmesini istiyor.

Brexit politikasında açmaz yaşayan parti ise ana muhalefette bulunan İşçi Partisi. İşçi Partisinin geleneksel emekçi tabanı Brexit yanlısı iken, genç seçmenler ise Avrupa Birliği  üyeliğinden yana duruyor.

İngiltere'nin eski başbakanı Theresa May'den görevi 8 gün önce devralan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere'yi 31 Ekim 2019 tarihinde Avrupa Briliği üyeliğinden "anlaşmasız" da olsa ayırmaya kararlı olduğunu belirtiyor.

İngiltere'nin eski başbakanı Theresa May'in Avrupa Birliği ile vardığı Brexit anlaşması, İngiltere Parlamentosunda 3 kez reddedilmiş, milletvekilleri ayrıca 29 Mart 2019 tarihinde gerçekleşmesi gereken anlaşmasız Brexit'i de yasa çıkartarak engellemişti. İngiliz parlamentosundaki dengeler, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın anlaşmasız ayrılık girişimini de engelleyebilecek etkiye sahip.

Diğer tarafntan Muhafazakar Parti 2017 yılında yapılan erken genel seçimde Avam Kamarasındaki çoğunluğunu yitirmiş, DUP (Demokratik Birlik Partisi)'un dışarıdan desteğiyle ancak azınlık hükümeti kurabilmişti.

Yorumlar (0)