Boris Johnson'dan Rusya'ya tehdit

Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'yı olası işgali halinde Avrupa'daki NATO müttefiklerini korumak amacıyla asker göndermeye hazır durumda olduklarını belirterek, "Rusya bu yolda ilerlemeyi sürdürürse birçok Rus annenin evladı eve geri dönmeyecek." dedi.

DÜNYA 26.01.2022, 01:10
Boris Johnson'dan Rusya'ya tehdit

İngiltere Başbakanı Johnson, Avam Kamarası'nda Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğe dair konuştu.

Başbakan, Rusya askerlerinin Ukrayna hududunda konuşlanmasını 'kıtadan silindiğini zannettikleri görüntüler' olarak tanımladı.

'Güçlü ve büyük bir ülkenin açık ve net bir işgal tehdidiyle bir komşusunun hududuna tank ve asker yığdığını' belirten Johnson, 'en kötü olanın yaşanması' halinde Ukrayna'nın direnişinin çok sert olacağını ve savaşın Bosna veyahut Çeçenistan'daki savaşlara benzeyebileceğini kaydetti.

Rusya'yı tehdit etti

İngiltere Başbakanı, "Rusya bu yolda ilerlemeyi sürdürürse birçok Rus annenin evladı eve geri dönmeyecek." dedi.

Böyle bir çatışma ortamından hiç kimsenin kazançlı çıkamayacağının altını çizen Johnson, "İngiltere, bir süredir böyle bir felaketten uzak durulması için Avrupa ve ABD'deki müttefiklerimizle beraber hareket etti. Moskova'nın her türlü meşru kuşkularını dürüst diplomasi yoluyla ele almak için hazırız." sözlerini sarf etti.

Johnson, olası bir işgal durumunda Rusların çok sert bir yaptırımla burun buruna kalacağını dile getirerek, "Batı'nın şimdi birlik ve beraberlik içerisinde olması kesinlikle çok önemli. Çünkü Rusların saldırganlığını püskürtmek için çok daha etkili olacak şey bir arada durmamızdır." yorumunda bulundu.

"Yakın vadede destek göndereceğimizi düşünmüyorum"

İngiltere Başbakanı, Muhafazakar Parti'den vekil Tobias Ellwood'un, 'Ukrayna'ya çok büyük bir NATO kuvveti gönderilmesi için henüz geç olmadığını' dile getirmesi üzerine ise "Tabii ki. Doğal olarak pek çok insan Ukrayna'ya destek göndermek için can atıyor. Fakat bu durumun yakın zamanda olası olduğunu düşünmüyorum." şeklinde konuştu.

İngiltere ordusunun Estonya'daki NATO kuvvetine liderlik ettiğini kaydeden Johnson, "Moskova eğer Ukrayna'yı işgal ederse Avrupa'daki dostlarımızı korumak amacıyla yeni NATO konuşlandırmalarına katkı sağlamaya çalışırız." diye konuştu. 

Yorumlar (0)