Bolsonaro! Korona dostu, orman düşmanı!

Brezilya'da dünyanın ciğeri Amazon ormanları yanmaya devam ediyor. En az 19.000 noktada yangın var. Yangınlarda Bolsonaro'nun küçümser tavrı, ihmali, göz yumması hatta ihanetinin etkisi var.

DÜNYA 19.08.2020, 15:06 19.08.2020, 15:25
Bolsonaro! Korona dostu, orman düşmanı!

Dünyanın ciğerleri olarak adlandırılan en büyük yağmur ormanı Amazonlar'da ormansızlaşma sürüyor ancak Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, uydu görüntülerinde en az 19.000 noktada devam eden orman yangınlarını, tıpkı koronavirüsü küçümsediği gibi umursamamaya devam ediyor.

2019 yılında 100.000'den fazla yangının meydana geldiği Novo Progresso bölgesi civarındaki ormanlar yeniden yangınlara teslim olmuş durumda.

Brezilya'daki Amazon ormanlarında Temmuz ayında bir taraftan kurak mevsimin başlamasıyla yangınlar artmış, diğer yandan da ağaç kayıplarında artış yaşanmaya başlamıştı.

Uydu görüntülerinde sadece ağustos ayının ilk yarısında, Amazon ormanlarının genelinde 19.000 yangın çıktığı saptandı.

Dünyanın akciğeri olan Amazon ormanlarındaki yangınlar, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve avaresinin yağmur ormanlarını korumadaki isteksizliği tepkilere neden olurken, yangınların yerel çiftçiler tarafından, büyükbaş hayvanlar için arazi genişletmek ya da Brezilya'nın en büyük ihracat kalemlerinden biri olan soya fasulyesi yetiştirmek için başlatıldığı ileri sürülüyor.

Ormansızlaşma oranı yüzde 34 yükseldi

INPE (Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü) verilerine göre, 2019 yılının Ağustos ayından 2020 yılının Temmuz ayına kadar ormansızlaşma oranı, önceki 12 aylık döneme göre yüzde 34 yükseldi.

2020'nin ilk 7 ayında 11 bin yangın

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü verilerine göre,  Amazon ormanlarında 2020 yılının ilk 6 ayında yaklaşık 8.000 yangın çıktı. 2019 yılının aynı döneminde bu sayı 10.606 idi.

2020 yılı Temmuz ayında yaşanan 3326 yangın ile 2020'de 7 aylık toplamda 11.000'den fazla yangın kayıtlarda yerini aldı.

Dünyaya yüzde 20 oksijen sağlıyor

Amazon ormanlarına "dünyanın akciğeri" denmesinin sebebi ise yeryüzündeki oksijenin yüzde 20'sini sağlıyor olması.

Senede 1 milyar tondan fazla atmosferik karbonun salımını önleyen Amazon Yağmur Ormanları, yeryüzündeki hayvan ve bitki türlerinin de yüzde 10'una ev sahipliği yapıyor. Amazon Yağmur Ormanları'nda 8 ayrı Güney Amerika ülkesinde yaşayan 400'den fazla yerli kabile yaşıyor.

Amazon katili Bolsonaro

Bazı sivil toplum kuruluşları, Amazon Yağmur Ormanları'ndaki tahribatın artmasında Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun yasa dışı çiftçilik ve madencilikle mücadeleyi azaltmasının, korunan alanlar için uygulanan para cezalarını kaldırmasının ve ormanları koruyucu ekipmanları imha etmesinin ve benzeri tedbirleri kaldırmasının rol oynadığını ifade ediyor.

1 Ocak 2019 tarihinde göreve başlayan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, iktidarı süresince Amazon Ormanları'nı korumakla görevli çevre ve yerli hakları ajanslarının bütçesinde yüzde 25 kesintiye gitmiş, orman yangınlarını önlemek için ayrılan bütçede ise yüzde 23 kesinti uygulamıştı.

Daha önceki açıklamalarında Amazonlar'daki yangınla başa çıkabilecek kaynağının olmadığını belirten Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, kendisini suçlayan STK'ları ise "Bana ve Brezilya hükümetine karşı yangınları bu STK'lar çıkarmış olabilir" suçlamasında bulunmuştu.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazon Yağmur Ormanları'ndaki yangınlarla ilgili sarf ettiği, "Bu ormanlar nemli ormanlar. Kolay kolay alev almaz" diyerek büyük tepki çekmişti.

STK'lar, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun tıpkı Covid-19'u küçümsediği gibi Amazon Yağmur Ormanları'ndaki on binlerce yangını da küçümsediğini belirtmişti.

Yorumlar (0)