Bollywood aktörü: Hindistan'da Müslüman olarak kalamam!

Hindistan sinemasının ünlü yönetmen ve aktörlerinden Nasiruddin Şah, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin, öğrenci ve entelektüellere karşı "empati ve merhametten" yoksun olduğunu söyledi. Nasiruddin Şah, "70 yıl burada yaşıyorsam ve elimden gelen her şeyi yapmak; Hindistan'da olduğumu kanıtlamıyorsa, ne kanıtlar bilmiyorum" dedi.

DÜNYA 24.01.2020, 15:43
Bollywood aktörü: Hindistan'da Müslüman olarak kalamam!

Bollywood'un yani Hindistan sinemasının ünlü yönetmen ve aktörlerinden 69 yaşındaki Nasiruddin Şah, Hindistan'da yaşanan son gelişmeler (ayrıntılar haberin sonunda) üzerine, "Hindistan'da Müslüman olarak kalamayacağını anlamaya başladığını" söyledi.

"Thewire" adlı Hindistan merkezli haber sitesinin mülakat yaptığı ödüllü aktör, Hindistan'daki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2019 yılının Aralık ayından bu tarafa Hindistan'da şiddetli protestolara yol açan tartışmalı yasaya (yasa ile ilgili ayrıntı haberin sonunda) değinen Nasiruddin Şah, 70 yıl sonra Hindistan'da "Müslüman" olarak kalamayacağını anlamaya başladığını ve Hindistan'daki mevcut vaziyetten ötürü hayal kırıklığı yaşadığını dile getirdi.

Ünlü aktör Nasiruddin Şah, korkmadığını ve endişeli olmadığını fakat dayatılan kanun nedeniyle kızgın olduğunun altını çizerek, "70 yıl burada yaşıyorsam ve elimden gelen her şeyi yapmam Hindistan'da olduğumu kanıtlamıyorsa, ne kanıtlar bilmiyorum." siteminde bulundu.

"Kimliğimi hatırlamak endişe verici"

Hayatı boyunca Müslüman olmanın engel olduğunu hissetmediğini, hiçbir zaman da İslam'ı bir engel olarak görmediğini vurgulayan Nasiruddin Şah, bugünlerde kimliğini sürekli hatırlamasının normal bir şey olmadığını hatta endişe verici olduğunu kaydetti.

Ünlü Müslüman yönetmen ve aktör Nasiruddin Şah, kimlik kartlarının Hindistan vatandaşı olmasını ispatlamaya yeteceğini belirterek, "Geriye doğru 5 neslimizin burada toprağa gömülü olduğunu ifade etmem bile doğru değil." dedi.

*Yasa Bangladeş, Afganistan ve Pakistan'ı kapsıyor"

Yeni yasanın (yasa ile ilgili ayrıntılar haberin sonunda), Müslümanları dışlamasının sürpriz olmadığına dikkati çeken ünlü aktör ve yönetmen Nasiruddin Şah, yasanın İslam ülkeleri Bangladeş, Afganistan ve Pakistan'dan gelen göçmenler için geçerli olduğunu fakat Myanmar ve Sri Lanka'nın dahil edilmediğini anımsattı.

Ünlü aktör ve yönetmen Nasiruddin Şah, "Eğer Müslüman değilseniz vatandaşlık için başvurabilirsiniz." diye konuştu.

"Gençlerin seslerini yükseltmeleri heyecanlandırıyor"

Hindistan'daki gençlerin mevcut yaşananlara seslerini yükseltmelerinin heyecan verici olduğunu ifade eden ünlü aktör ve yönetmen Nasiruddin Şah, "Film endüstrisinde bile genç aktör ve yönetmenler, bu yasaya karşı." dedi.

"Neden çoğu sessiz?" sorusuna ise ünlü aktör ve yönetmen Nasiruddin Şah, ünlü Bollywood yıldızlarının sessizliğinin şaşırtıcı olmadığı cevabını vererek, "Kaybedecek çok şeyleri olacaklarını hissediyorlar." şeklinde konuştu.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin öğrencilere ve aydınlara yönelik "saygısızlığının" pek sürpriz olmadığını ve kendisini şaşırtmadığını söyleyen Nasiruddin Şah, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin öğrenci ve entelektüellere empati ve merhametten yoksun olduğunu ifade etti.

Nasiruddin Şah, öğrenci ve entelektüellere reva görülen davranışın kendisini yaraladığını belirtti.

Müslümanları dışlayan "Vatandaşlık Yasası"

Hindistan'ın çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014 tarihinden önce Hindistan'a giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine olanak sağlayan fakat aynı durumdaki Müslümanları bu kapsamın dışında tutan yasa, 9 Aralık 2019 yılından bu yana protesto ediliyor.

Vatandaşlık Yasası'ndaki değişikliğe karşı Hindistan genelinde gerçekleştirilen protesto gösterilerinde, eylemcilerle polis arasında çıkan çatışmalarda, 19'u Uttar Pradeş'te olmak üzere toplam 25 kişi yaşamını yitirmişti.

Yürürlüğe giren Vatandaşlık Yasası kapsamında özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dinî baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar kimliklerini ve Hindistan'da 6 seneden uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları durumunda vatandaşlık elde edebiliyor. Aynı pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dışında tutuluyor.

Tepkilere neden olan Vatandaşlık Yasası, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke Hindistan'da, 200 milyon Müslümanı ikinci sınıf vatandaş konumuna getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için atılan bir adım olarak görülüyor.

Yorumlar (0)