Bolivya'da protestolar sürüyor: 39 yaralı

20 Ekim'de düzenlenen ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in kazandığı seçimlerde hile olduğunu ileri süren muhalif lider Carlos Mesa yanlıları ile Evo Morales'i destekleyenlerin protestolarının devam ettiği Bolivya'da taraflar arasında arbede ve çatışmalar yaşandı. 39 yaralı var.

DÜNYA 29.10.2019, 10:06
Bolivya'da protestolar sürüyor: 39 yaralı

20 Ekim 2019 tarihinde düzenlenen Bolivya'daki seçimleri kazanan Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in destekçileri ile seçim sonuçlarını reddeden muhalifler arasında farklı şehirlerde arbede ve çatışmalar yaşanıyor. Şu ana kadar 39 kişi yaralandı.

Carlos Mesa kaybetmişti

Güney Amerika'da And Dağları'nın zirvesindeki sihirli ülke Bolivya'da, 20 Ekim 2019 Pazar günü yapılan Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in kazandığı, rakibi Carlos Mesa'nın ise seçimde hile yapıldığını ileri sürdüğü seçimler sebebiyle başlayan protestolarla Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'e destek gösterileri sürüyor.

OAS'ın (Amerikan Devletleri Örgütü), Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in başvurusu ile sonuçları denetlemesini dahi kabul etmeyen ve seçimlerin iptali ya da ikinci tura götürülmesi için ısrar eden muhalifler, başkent La Paz'ın yanı sıra Santa Cruz ve Cochabamba gibi büyük kentlerde de gösterilerine devam ediyor.

Aynı şehirlerde Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'e destek için düzenlenen gösterilere katılan hükümet destekçileri ile Carlos Mesa yanlıları arasında ise zaman zaman arbede ve çatışmalar oluyor.

Gösterilerin yoğun olduğu şehirler

Bolivya basınında yer alan haberlere göre, her iki tarafın da yoğun gösterilerine sahne olan Santa Cruz kentinin Plan Tres Mil, Cotoca ve La Guardia semtlerinde taraflar arasında çıkan arbede ve çatışmalarda 30 kişi yaralandı.

FELCC (Bolivya Suçla Mücadele Özel Kuvvetleri), bu kişilerden 5'inin ateşli silahla yaralandığını açıkladı. Bolivya Sağlık Bakanı Gabriela Montano, yaşanan arbede ve çatışmalara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, karnından vurulan bir yaralının durumunun ağır olduğunu bildirdi.

Cochabamba kentindeki bazı yolları barikatlarla kapatan muhalif lider Carlos Mesa yanlıları ve bu barikatları kaldırmak isteyen nakliyeciler arasında yaşanan arbede de ise 3 Bolivyalı yaralandı.

Yine her iki tarafın geniş katılımla gösterilerine devam ettiği La Paz'ın farklı bölgelerinde yaşanan taşlı ve sopalı çatışmalarda 6 kişi yaralandı. 

Madenciler de Evo Morales için yollarda

Bu arada Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'i desteklemek için farklı bölgelerden yola çıkan maden işçileri de La Paz'a ulaştı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde bazı madencilerin grubun ilerleyişi sırasında ses bombaları attıkları görüldü.

OAS sonuçları inceleyecek

Diğer taraftan Bolivya Adalet Bakanı Hector Arce, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in seçim sonuçlarının incelenmesi için yaptığı teklife olumlu yanıt veren Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OAS) kısa sürede çalışmalarına başlayacağını açıkladı.

Denetimin hükümetin şeffaflığının bir kanıtı olduğunu vurgulayan Bolivya Adalet Bakanı Hector Arce, sürecin Bolivya anayasasına uygun şekilde ilerleyeceğini kaydetti.

Bolivya'da iki hafta önce düzenlenen seçimleri Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales yüzde 47,8 ile ilk turda kazanmış, rakibi eski Devlet Başkanı Carlos Mesa ise yüzde 36,51'de kalmıştı.

Seçimi kazanmak için ne kadar oy gerekiyor?

Bolivya yasalarına göre, bir adayın devlet başkanı olabilmesi için geçerli oyların yüzde 50'sini alması veya yüzde 40 oy alarak en yakın rakibine yüzde 10 fark atması gerekiyor. Bu sonuçların elde edilememesi durumunda seçimler en yüksek oy alan iki adayın yarışacağı ikinci tura kalıyor.

Yorumlar (0)