Bolivya'da halk sandıkları yaktı!

Bolivya'da Yüksek Seçim Kurulu, pazartesi gecesi 4'üncü dönem için yarışan Başkan Evo Morales'in çekişmeli geçen seçimleri kazanmaya yetecek kadar oy aldığını gösteren yeni verileri duyurdu. Bu açıklama, seçimlerde hile yapıldığı iddialarını ateşlerken sokaklarda da şiddetli protesto gösterileri başladı.

DÜNYA 22.10.2019, 15:15
Bolivya'da halk sandıkları yaktı!

Bolivya'da karanlığın çökmesiyle Tarija ve Sucre kentlerinden göstericiler, seçim sandıklarını yaktı ve oy kullanma merkezlerini ateşe verdi.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından sonuçların "seçimin ikinci tura kalacağını gösterdiği" ön sayımlar durdurulmuştu. Söz konusu kesinti, seçim gözlemcileri ve yabancı hükümetler tarafından kuşkuyla karşılanmış ve sonuçlarla oynama potansiyeli olduğu düşünülmüştü.

Yaklaşık 24 saatlik aranın ardından seçim kurulu sonuçları güncelleyerek Başkan Evo Morales'in oyların yüzde 46,85'ini aldığını, rakibi Carlos Mesa'nın ise yüzde 36,73'de kaldığını ilan etmişti. 

"Halkın iradesiyle dalga geçiyorlar"

Başkent La Paz'da da göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı. Carlos Mesa, sonuçları tanımadığını belirterek, "Halkın bu sonuçları kabul etmeyeceğine inanıyoruz. Bu hükümet bir çıkmaza girdi. Halkın iradesiyle dalga geçiyorlar." ifadelerini kullandı.

Güney Amerika'nın en fakir ülkesine uzun yıllar siyasi ve ekonomik istikrar getiren Evo Morales'e olan destek, ekonomik yavaşlama, yolsuzluk endişeleri ve anti-demokratik uygulamalar sebebiyle son yıllarda azalma göstermişti. 
 

Yorumlar (0)