"Bölgedeki çatışmaları barışçıl yollarla çözmeliyiz"

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Basra Körfezi'ndeki çatışmalarla ilgili, "Bölgedeki tüm ihtilafları ve çatışmaları barışçıl yollarla ve ilişkileri geliştirerek çözmeliyiz." dedi.

DÜNYA 16.12.2019, 00:48
"Bölgedeki çatışmaları barışçıl yollarla çözmeliyiz"

İran devlet medyasına göre, Zarif, Katar'da düzenlenen "19. Doha Forumu" kapsamındaki konuşmasında bölgedeki gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaptı. 

Zarif, Suudi Arabistan'ın Katar'a uyguladığı abluka ve Yemen'de yürüttüğü savaşın yanlış hesapların sonucunda ortaya çıkan iki felaket örneği olduğunu savunarak, bu gelişmelerin bölgenin hakimiyetini ele geçirmek için yanlış tasavvur edilmiş fırsat algısına da örnek olduğunu belirtti.

Enerji güvenliğini ve gemilerin serbestçe dolaşımını garantileyecek güvenlik perspektiflerine ihtiyaç olduğunu belirten Zarif, "Bölgedeki tüm ihtilafları ve çatışmaları barışçıl yollarla ve ilişkileri geliştirerek çözmeliyiz. Çok yönlü diyaloğa dayalı yeni bir bölgesel yakınlaşma çok önemlidir." dedi.

Trump, 7 trilyon dolarlık silah almış!

Zarif, Basra Körfezi'ndeki ülkelerin, 2014-2018'de dünyadaki silah ithalatının dörtte birini gerçekleştirdiğini ve ABD Başkanı Donald Trump'ın 7 trilyon dolarlık silah alımının yapıldığını itiraf ettiğini kaydetti.

Zarif, "Bazıları başkaları üzerinden kazanım sağlayacağını düşünüyor. Bu ülkeler, komşularını mahrum bırakarak güvende olacaklarına inanıyor ancak bu yöntem netice vermedi ve vermeyecek." diye konuştu.

Yorumlar (0)