Boeing'in uçak üretimi çığrından çıktı! Uçan tabut mu üretiliyor?

Geçtiğimiz yıllarda birçok skandala imzasını atan Boeing aşırı üretim yapmasıyla tepkileri üstüne çekiyor. Boeing’in teslimatları yarı yarıya azaldı. Üretimin aşırı artması yeni teknik hataları da beraberinde getirir mi? Boeing uçan tabut mu üretiyor?

DÜNYA 11.12.2019, 13:54 11.12.2019, 14:13
Boeing'in uçak üretimi çığrından çıktı! Uçan tabut mu üretiliyor?

Eski Boeing yöneticilerinden birisi Boeing’in fabrikalarında üretimlerin kontrolsüz bir şekilde arttığını, artan üretimin teslimatlarda yarı yarıya düşme yankısı yarattığını belirtti. Bu durumun başat sebebinin Boeing 737 MAX 8’lerde gerçekleşen “katliam niteliğinde” kazaların olduğunu ifade etti.

“Boeing fabrikaları kaos halinde!”

NBC News’a çarpıcı açıklamalarda bulunan Ed Pierson, Boeing fabrikalarının içinde bulunduğu “aşırı üretim” durumuna “kaos halinde” yorumunda bulundu. Pierson, Boeing fabrikalarının havacılık denetleme ve düzenleme otoritelerinden birçok uyarı geldiğine de işaret etti.

Üretim tamamen kontrolden çıktı!

Pierson, "Bazı Boeing personellerinin izin dahi yapmadan 5 hafta boyunca çalışıyor" dedi ve çalışanların uzun süre zarfında aralıksız çalışmasının yorduğunu, üretimin tamamen kontrolden çıktığını söyledi.

Katliam niteliğinde iki Boeing 737 MAX 8 kazası!

2018 yılının Ekim ayında Endonezya’da ve 2019 yılının Mart ayında Etiyopya’da düşen uçakların her ikisi de 2017 yılında hizmete başlayan Boeing’in 737 MAX 8 tipi uçağıydı.

Boeing CEO’su kazalardan vicdan azabı çektiğini söylemişti!

Ekim ayının sonunda Boeing’e soruşturmalar gerçekleşmişti. Boeing CEO’su Dennis A. Muilenburg vicdan azabı çektiğini söylemişti.

ABD merkezli havacılık ve uzay şirketi Boeing’in en üst düzey yöneticisi (CEO) Dennis A. Muilenburg son bir yılda düşen iki Boeing 737 MAX 8 uçağı için özür diledi.  soruşturmaları hak ettiklerini açıkladı.

Kazalarda toplam 346 kişi hayatını kaybetti!

Kazaların her ikisinden de sağ çıkan olmadı. Endonezya’da düşen uçakta 189 yolcu, Etiyopya’da düşen uçakta 157 yolcu yaşamını yitirdi.

ABD Senatosu Ticaret Komitesi karşısında konuşan Muilenburg, havacılık ve uzay şirketi Boeing’in 1 Temmuz 2015’te göreve başlayan CEO’su gerçekleşen uçak kazalarına Boeing’in yapmış olduğu teknik hataların neden olduğunu açıklar seviyede mazerette bulundu.

“Hatalar yaptık, gerçekten çok üzgünüz”

Muilenburg, 346 kişinin ölümüne sebep olan kazalara ilişkin duyduğu vicdan azabını, ''Hatalar yaptık, bazı şeyleri yanlış yaptık. Üzgünüz, gerçekten çok üzgünüz. Bir eş, bir baba olarak kayıplarınızdan derin üzüntü duyuyorum.'' sözleriyle ifade etti.

CEO Muilenburg ayrıca, "Boeing şirketinin işleyişi ve kültürü hakkında birçok tenkitte bulunuldu. Hepsini değerlendiriyoruz ve anlıyoruz. Hakkımızda açılan soruşturmaların tümünü hak ettik." açıklamasında bulundu.

Boeing'in hataları devam mı ediyor?

CEO Muilenburg, "Boeing şirketinin işleyişi ve kültürü hakkında birçok tenkitte bulunuldu. Hepsini değerlendiriyoruz ve anlıyoruz. Hakkımızda açılan soruşturmaların tümünü hak ettik." açıklamasında bulunmuştu ve istifa etmeyi düşünmediğini söylemişti.

Boeing "uçan tabut!"

ABD’nin eyaleti olan Connecticut’un Senatörü Demokrat Richard Blumenthal, Boeing’in 737 MAX 8 tipi uçağının sorunlarının bilinmesine rağmen “kasıtlı bir şekilde gizlemeyi” tercih ettiğini ve “uçan tabut” ürettiği gibi ifadelerine yer vermişti.

"Her iki uçak kazası da önlenebilirdi"

Mississippi Senatörü Cumhuriyetçi Roger Wicker, “Her iki uçak kazası da önlenebilirdi.” demişti.

Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık İdaresi (FAA), birçok havayolu şirketiyle birlikte Boeing üzerindeki teknik soruşturmaları sürdürüyor.

Yorumlar (0)