Boeing CEO'su vicdan azabı çekiyor

ABD merkezli havacılık ve uzay şirketi Boeing’in en üst düzey yöneticisi (CEO) Dennis A. Muilenburg son bir yılda düşen iki Boeing 737 MAX 8 uçağı için özür diledi ve soruşturmaları hak ettiklerini açıkladı.

DÜNYA 30.10.2019, 10:35 30.10.2019, 11:52
Boeing CEO'su vicdan azabı çekiyor

2018 yılının Ekim ayında Endonezya’da ve 2019 yılının Mart ayında Etiyopya’da düşen uçakların her ikisi de 2017 yılında hizmete başlayan Boeing’in 737 MAX 8 tipi uçağıydı.

Düşen Etiyopya Havayolları Uçağı

Etiyopya Havayolları uçağında 157 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin cesetleri bu şekilde teşhis edildi.

Kazalarda toplam 346 kişi hayatını kaybetti

Kazaların her ikisinden de sağ çıkan olmadı. Endonezya’da düşen uçakta 189 yolcu, Etiyopya’da düşen uçakta 157 yolcu hayatını kaybetti.

ABD Senatosu Ticaret Komitesi karşısında konuşan Muilenburg, havacılık ve uzay şirketi Boeing’in 1 Temmuz 2015’te göreve başlayan CEO’su gerçekleşen uçak kazalarına Boeing’in yapmış olduğu teknik hataların neden olduğunu açıklar seviyede mazeret sundu.

Muilenburg, 346 kişinin ölümüne sebep olan kazalara ilişkin duyduğu vicdan azabını, ''Hatalar yaptık, bazı şeyleri yanlış yaptık. Üzgünüz, gerçekten çok üzgünüz. Bir eş, bir baba olarak kayıplarınızdan derin üzüntü duyuyorum.'' sözleriyle ifade etti.

Muilenburg, uçak kazalarından ders çıkardıklarını, sorunların belirlendiğini ve düzeltilmeye başlandığını açıkladı.

İstifa etmeyecek!

CEO Muilenburg ayrıca, "Boeing şirketinin işleyişi ve kültürü hakkında birçok tenkitte bulunuldu. Hepsini değerlendiriyoruz ve anlıyoruz. Hakkımızda açılan soruşturmaların tümünü hak ettik." açıklamasında bulundu.

İstifa etmeyi düşünmediğini de aktaran Boeing CEO’su şu anda ellerindeki işe odaklandıklarını belirtti.

"Uçan tabut"

ABD’nin eyaleti olan Connecticut’un Senatörü Demokrat Richard Blumenthal, Boeing’in 737 MAX 8 tipi uçağının sorunlarının bilinmesine rağmen “kasıtlı bir şekilde gizlemeyi” tercih ettiğini ve “uçan tabut” ürettiği gibi ifadeler kullandı.

Mississippi Senatörü Cumhuriyetçi Roger Wicker, “Her iki uçak kazası da önlenebilirdi.” dedi.

Kazalara neden olan sistem belirlendi

Boeing 737 MAX tipi uçağın düşmesine, hücum açısı sensörleri arasındaki veri uyuşmazlığı olduğu ve “Manevra Karakteristiği Takviye Sistemi (MCAS)” adı verilen kontrol sisteminin otomatik devreye girmesinin neden olduğu açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık İdaresi (FAA), halen birçok havayolu şirketiyle beraber teknik soruşturmalara devam ediyor.

737 MAX 8 ve 9 tipi uçaklarının tümünün kullanımı, 2019 yılında Etiyopya’da düşen uçaktan sonra tüm dünya genelinde durduruldu.

Yorumlar (0)