BMGK’dan Hamas ve İsrail’e çağrı: Ateşkese bağlı kalın

BMGK, İsrail ve Hamas’ın arasındaki ateşkese tamamıyla uyulması yönünde çağrı yaptı.

DÜNYA 23.05.2021, 01:01 24.05.2021, 13:45
BMGK’dan Hamas ve İsrail’e çağrı: Ateşkese bağlı kalın

10 Mayıs tarihinden bu yana İsrail tarafından Gazze Şeridi’ne dair saldırılar sürerken, 11 gün sonra ateşkes kararı alınmıştı. BMGK’dan konuya dair gelen açıklamada 11 günlük yaşanan kriz sonrası ateşkesin yapılmasından memnun olunduğu kaydedildi.

Filistin’e aciliyetle insani destek sağlanmalı

Açıklamada Orta Doğu Dörtlüsü, Birleşmiş Milletler ve diğer bölgesel aktörlerin sürece katkısına dair takdir dile getirilirken, taraflara ise ateşkese bütünüyle uymaları konusunda çağrı yapıldı. Bu dönemde yaşamını kaybeden siviller için yas tutulduğunun paylaşıldığı açıklamada, başlangıçta Gazze Şeridi olmak üzere Filistinlilere aciliyetle bir insani destek sağlanması gerektiğinin altı çizildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in söz konusu olduğu bölgede hızlı ve kapsamlı bir yeniden inşa ve toparlanma süreci için çağrının yapıldığı ve desteklendiği kaydedildi. Bununla beraber sürdürülebilir ve kapsamlı bir barışın sağlanmasına dair adımların desteklendiği ve ateşkesin korunmasının da önemine işaret edildi.

İsrail saldırılarının bilançosu…

İsrail’in Gazze Şeridi’ne dair 10 Mayıs tarihinde başlatmış olduğu saldırılar, 21 Mayıs tarihinde Hamas ile ateşkesin yapılması sonrası büyük ölçüde bitmişti. İsrail güçleri tarafından şimdiye dek Gazze Şeridi’ne düzenlenmiş olan saldırılarda 66’sı çocuk olmak üzere toplamda 248 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail kanadında ise 2 çocuk 12 kişi hayatını kaybetti. 796 kişiyse yaralandı.

Yorumlar (0)