BMGK Suriye'ye yardım için Cilvegözü Sınır Kapısı kararını duyurdu

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nce, Suriye'ye sınır ötesi yardımlar amacıyla Cilvegözü Sınır Kapısı'nın bir sene daha açık tutulmasına ilişkin karar verildi.

DÜNYA 09.07.2021, 19:40 09.07.2021, 19:49
BMGK Suriye'ye yardım için Cilvegözü Sınır Kapısı kararını duyurdu

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kapalı oturumla yapılan oylamada, "Suriye'ye sınır ötesi yardım mekanizması" adıyla nitelendirilen Cilvegözü Sınır Kapısı'nın bir sene daha açık kalmasının oy birliğiyle kabul edildiği kararı çıktı.

Suriye'nin kuzeybatısında bulunan yaklaşık 5 mliyon kişiye ulaşarak hayati bir öneme sahip uluslararası insani yardım malzemelerinin gönderildiği tek sınır kapısı olan Cilvegözü, Rusya'nın engellemesi ihtimaliyle yarından sonra kapanma riskiyle karşı karşıya kalabilirdi.

Rusya engeli tehdit oluşturuyordu

Birleşmiş Milletler, Suriye'ye uluslararası yardımların götürülmesine olanak veren Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararlarının yetkilendirdiği mekanizmayla 2014 senesinden bu zamana dek, özellikle Suriye'nin kuzeybatısında yer alan İdlib'de 5 milyona yakın kişiye ulaşıyor.
2020 senesine kadar ilaç, gıda, hijyen malzemesi ve tıbbi malzemeler gibi uluslararası insani yardımlar, 2 tanesi Türkiye'den olmak üzere toplamda 4 farklı sınır kapısından gönderilirken, Rusya'nın yaptığı itirazların ardından önce sınır kapılarının sayısı 2'ye düşürülmüş, ardından ise Rusya, yalnızca Cilvegözü Sınır Kapısı'nın 1 sene daha açık kalmasına yönelik onay vermişti.

Yorumlar (0)