BMGK, ABD'nin İsrail kararına karşı çıktı!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ABD dışındaki tüm üyeleri, ABD'nin İsrail lehine aldığı yerleşim kararını protesto ettiğini açıkladı.

DÜNYA 21.11.2019, 15:17
BMGK, ABD'nin İsrail kararına karşı çıktı!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Çarşamba günü alınan toplantısında ABD'nin İsrail yerleşimlerini "yasa dışı görmediği" kararına ezici bir çoğunlukla karşı çıktı ve Filistin-İsrail arasındaki krizin çözümüne büyük bir darbe vurduğunu açıkladı.

Uluslararası toplum da "yasa dışı" diyor

İsrail'in yerleşim politikaları yıllardır devam edeni Filistin-İsrail krizinin en önde gelen konularından biri olarak öne çıkıyor. Uluslararası toplumun çok büyük bir kısmı, İsrail'in Filistin topraklarındaki yerleşimlerini "yasa dışı" olarak niteliyor.

"ABD'nin kararı öfke ve hayal kırıklığı yarattı"


BM Orta Doğu barış süreci özel koordinatörü Mladenov

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu barış süreci özel koordinatörü Nickolay Mladenov, ABD'nin aldığı karara atıfta bulunarak "Atılan tek taraflı adımlar büyük bir öfke ve hayal kırıklığına sebep oluyor ve başkentinin Kudüs olarak belirlendiği hemhudut bir Filistin-İsrail devletinin oluşturulmasının önüne geçiyor" şeklinde konuştu.

BMGK ise aylık Orta Doğu toplantısı esnasında ABD'nin aldığı kararı tartışarak 15 üyenin 14'ünün Amerikan kararını reddettiği bir açıklamayla tepkisini ortaya koydu. BMGK'nın 5 daimi üyesinden biri olan ABD, konseyin kararına karşı çıktı.

ABD temsilcisi kararı savundu


ABD BM Daimi Temsilci vekili Chalet

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi vekili Cherith Norman Chalet, ülkesinin barışa olan bağlılığının İsrail yerleşimleri hakkında alınan kararı değiştirmediğini açıkladı. Chalet, Amerikan hükümetinin herhangi bir yerleşimin yasal konumu hakkında bir görüş belirtmediğini veya Batı Şeria'nın son durumu hakkında bir karar vermediğini, bu kararın Filistinli ve İsraillilere ait olduğunu söyledi.

"ABD uluslararası hukuku ihlal ediyor"

BM özel koordinatörü Nickolay Mladenov, BMGK'nın toplantısını açarken ABD'nin aldığı karar hakkında "büyük bir hüzün yaşadığını" ve BMGK'nın Aralık 2016'da aldığı bir kararı hatırlatarak ABD'nin "uluslararası hukuku bariz bir şekilde ihlal etttiğini" söyledi.

5 ülke ABD karşıtı açıklama yayınladı

Güvenlik Konseyi'nin toplantısından önce Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Polonya ve Belçika; İsrail'e tüm yerleşim faaliyetlerini bir an önce sonlandırıp işgalci bir güç olarak uyması gereken kurallar çerçevesine dönmesi gerektiği çağrısı yaptı. Ortak açıklama yapan 5 ülke, İsrail'in faaliyetlerinin "iki devlet çözümünü zedelediğini ve kalıcı bir barışın önüne geçtiğini" belirtti.

İsrail temsilcisi ABD'yi destekleyen tek kişi oldu


İsrail BM Daimi Temsilcisi Danon

Güvenlik Konseyi'nde bir sandalyeye sahip olmayan ancak özel oturum için konseye davet edilen İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, ABD'nin kararını destekleyen tek temsilci oldu. Danon, ABD'nin kararının "tarihi bir hatayı düzelltiğini" söyledi. Danon, ABD kararına yönelik eleştirilerin "barışa engel olduğunu" ve Filistinliler ile İsrailliler arasında "doğrudan görüşmelerin önüne geçtiğini" söyledi.

Filistin temsilcisi sert konuştu


Filistin BM Baş Temsilcisi Mansur

Danny Danon gibi BMGK'nın özel oturumuna davet edilen Filistin'in BM Baş Temsilcisi Riyad Mansur da ABD kararını eleştirdi. Mansur, ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetiminin "İsrail yerleşimleri hakkında yeniden yasa dışı bir kararla barış, güvenlik ve istikrara ulaşım çabalarını sabote ettiğini" söyledi.

ABD Başkanı Trump, göreve geldiğinden sonra kendi destekçilerinin büyük bölümünü oluşturan Evanjelik Hristiyanların desteklediği İsrail lehine birçok karar almıştı. ABD'nin 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararı da büyük eleştiri toplamıştı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Trump'a oldukça yakın bir müttefik olarak biliniyor.

Yorumlar (0)