BM’den İspanya sınırında yaşanan göçmen felaketi açıklaması: "Dehşete düştük"

Birleşmiş Milletler (BM), İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı Melilla kentine 24 Haziran’da geçmeye çalıştıkları sırada yaşamını yitiren 37 göçmen için acil bir soruşturma yapılması çağrısı yaparken, “İspanya ve Fas hükümetine ölümlere ilişkin şeffaf, bağımsız ve hızlı bir soruşturma yürütme ve sorumluluk alma çağrısı yapıyoruz” sözlerini kullandı.

DÜNYA 28.06.2022, 16:46
BM’den İspanya sınırında yaşanan göçmen felaketi açıklaması: "Dehşete düştük"

Birleşmiş Milletler Tüm Göçmen İşçiler ve Aile Fertlerinin Haklarının Korunması Komitesi (CMW), Kuzey Afrika'daki toprağı ve özerk il statüsündeki Melilla'ya, 24 Haziran’da İspanya'nın Fas sınırından meydana gelen göçmen akınında yaşamını yitiren 37 kişi ile ilgili hızlı bir soruşturma yapılması çağrısı yaptı.

“Bu bir trajedi”

Konuyla ilgili basın açıklaması düzenleyen komite, “İnsan hakkı olarak daha iyi hayat koşullarına ulaşmak için sınırı geçmek isteyen göçmenlerin yaşamını yitirmesi sonrasında dehşete düştük. Bu trajedi ile ilgili derin üzüntümüzü ve endişelerimizi ifade etmek istiyoruz. Bütün devletlere göçmenlerin aşağılayıcı, insanlık dışı ya da zalimce, herhangi bir ceza ya da muameleye tabi tutulmayacağını anımsatmak istiyoruz. Öte yandan devletlerin sınırlarında uygulanan politika ve uygulamalar, bütün insan hakları yükümlülüklerine uygun bir şekilde olmalıdır. Hükümetler, her şartta göçmenlerin fiziksel, güvenlik, haysiyet ve yaşam bütünlük haklarını güvenceye almalıdır” şeklinde ifadeler kullandı.

"Şeffaf bir soruşturma yapılmalı" 

Yetkili makamları sorumluluğa çağıran komite, “Bu belirsiz durum sırasında yaralanan güvenlik güçleri ve göçmenler için de üzgün olduğumuzu ifade etmek isteriz. Yaşamını yitiren sığınmacıların ailelerine başsağlığı diliyor ve acılarını paylaşıyoruz. Sınır uygulamalarında insan hakları esaslı bir yaklaşım olsaydı bu trajedi engellenebilirdi. Ölümlerle ilgili İspanya ve Fas hükümetine, şeffaf ve bağımsız bir soruşturma yürütme ve sorumluluk çağrısında bulunuyoruz. Bütün mağdurların ve ailelerinin adalete erişimi için önlemler alınmalıdır. İnsan hakları ihlalleri için yetkili makamlar tazminat ödemelidir. Öte yandan Fas Hükümeti, kimlik teşhisi yapmak, cansız bedenleri korumak, cansız bedenlerin nakli ve ailelerini bilgilendirmek için gerekli desteği sağlamakla sorumludur. Tabii yaralılar için de tıbbi destek sağlanmalıdır” açıklamasını yaptı.

Ne olmuştu?

24 Haziran'da yerel hükümetten gelen açıklamada, 400'ü aşkın göçmenin 08.40'ta sınırdaki tel örgülere akın ettiği, 130 göçmenin sınırı geçmeyi başardığı belirtilmişti. Göçmenlerin Fas sınırında yer alan ve Çin mahallesi olarak da isimlendirilen alandaki kontrol noktasının giriş kapısını kırdığı, ter örgüden atlayarak Melilla'ya girdiği belirtilmişti. Göçmen akınının "organize bir olay" olduğu, büyük bir bölümünün Fas sınır personelinin geçişini engellemeye ilişkin 2 saatlik müdahalesine rağmen İspanya’ya girebildiği bildirilmişti

Yorumlar (0)