BM’de Suriye görüşmeleri olumsuz sona erdi

Suriye Anayasa Komitesi’nin 45 kişiden oluşan yazım kurulunun altıncı tur toplantıları BM Cenevre Ofisi’nde sona erdi.

DÜNYA 22.10.2021, 23:10 24.10.2021, 09:32
BM’de Suriye görüşmeleri olumsuz sona erdi

Esed rejimi, Suriye muhalefeti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarından 15’er kişinin oluşturduğu anayasanın yazılmasından sorumlu “küçük grup”un üyeleri Türkiye saatiyle 16.30 itibarıyla Birleşmiş Milletler yerleşkesinden ayrılmaya başladı.

Son gün iki oturum halinde düzenlenen toplantılar sonrası Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen bir basın toplantısı yaptı.

18 Ekim tarihinde başlayan altıncı turda anayasa metnini kimlerin sunması gerektiği ve hangi başlıkların anayasa metnine dönüştürülmesi gerektiğine ilişkin müzakerede bulunduklarını kaydeden Pedersen, “İki eş başkan egemenlik ilkeleri ve toprak bütünlüğü üzerinde anlaştılar. Salı günü muhalefetin, güvenlik, ordu ve istihbarat konulu bir anayasa taslağı sunması kararı verildi. Üçüncü gün, hukukun üstünlüğü taslağının üçüncü delegasyon tarafından sunulmasına ilişkin bir karar çıktı. Dördüncü gün ise hükümet tarafından aşırılık ve teröre ilişkin bir metin sunulmasına karar verildi.” şeklinde konuştu.

“Başaramadık, hayal kırıklığıydı”

Pedersen, hafta süresince toplantılarda iniş ve çıkışların olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Bugün müzakere ettiğimiz ilkeleri ön plana çıkarmaya odaklanıp geçici bir anlaşmaya veya en azından kimi konularda ittifak sağlamaya ve neleri kabul etmediğimizi kararlaştırma hususuna odaklanacaktık. Büyük bir hayal kırıklığıydı bugünkü görüşmeler. Elde etmeyi umduğumuz şeyi başaramadık. Nasıl bir fikir birliğine varılacağına ilişkin iyi istişarelerimiz olabilirdi ancak süreci nasıl ilerleteceğimize dair doğru bir anlayıştan uzak kaldık. Yeni bir metin sunmamaya karar veren hükümet delegasyonuydu.

Pederson, Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının bir sonraki turunun tarihinin de belirlenmediğini kaydetti.

Bununla beraber bir muhabirin “6. turda olumlu bir sonuç çıktı mı?” sorusuna ise rejim heyetinin eş başkanı hukukçu Ahmed Kuzbari, “Hayır bu turda da çıkmadı.” dedi.

Yorumlar (0)