BM'yi endişelendiren "başörtüsü" çatışması!

Afrika'nın en sıcakkanlı ülkesi olarak bilinen Malavi'de Hristiyan ve Müslümanlar arasında başörtüsü gerginliği büyük çatışmaya neden oldu. Hristiyanların başörtülü Müslüman öğrencileri okula almaması ile başlayan çatışmada çok sayıda kişi yaralandı; cami, kilise, ev ve okullar zarar gördü.

DÜNYA 06.11.2019, 15:43
BM'yi endişelendiren "başörtüsü" çatışması!

Afrika ülkesi Malavi'nin güneyinde Anglikan Kilisesi'nin yönettiği bir okula başörtülü Müslüman öğrencilerin alınmaması iki grup arasında çatışmaların yaşanmasına neden oldu.

The Daily Times'ta yer alan habere göre, dörte biri Müslüman olan Malavi'nin Balaka kentinde bir Hristiyan okulunda başörtüsünün yasaklanması ve başörtülü öğrencilerin Hristiyanlar tarafından okula alınmaması sonrası Müslüman ve Hristiyan gruplar arasında çatışma çıktı. Çıkan çatışmada çok sayıda kişi yaralandı.

Doğu Bölge Polisi Sözcüsü Joseph Sauka, iki grup arasında çıkan çatışmada polisin geç müdahalede bulunduğunu, geç müdahale sebebiyle çok sayıda öğrencinin yaralandığını açıklayarak, "Çatışmalarda bölgedeki cami, kilise, evler ve okullar zarar gördü." bilgisini paylaştı.

Diğer taraftan başörtüsü konusunda yaşanan anlaşmazlıklar yüzünden kent genelinde dört okulun bazı sınıflarında bir aydır eğitimin verilemediği bilgisi aktarıldı.

Birleşmiş Milletler: Endişeliyiz

Malavi'de yaşanan şiddet olayları sonrasında BM (Birleşmiş Milletler) Malavi Mukim Koordinatörü Maria Jose Torres, yazılı bir açıklama yayımladı. 

BM (Birleşmiş Milletler) Malavi Mukim Koordinatörü Maria Jose Torres, Birleşmiş Milletler'in (BM) şiddetten ötürü endişeli olduğunu kaydederek, "İfade ve din özgürlüğü insan onurunu ve işleyen bir demokrasiyi teminat altına alan temel haklardır." ifadelerini kullandı. BM (Birleşmiş Milletler) Malavi Mukim Koordinatörü Maria Jose Torres'in "ifade ve din özgürlüğü, insanlık onuru ve demokrasi" vurgusu, Müslüman öğrencilere yapılan haksızlığın karşısında bir tutum olarak değerlendirildi. 

Birleşmiş Milletler Malavi Mukim Koordinatörü Maria Jose Torres, bu uygulamaların, kız çocuklarının toplum ve eğitim hayatına aktif katılımını etkilediğini de söyleyerek, şiddet olaylarının ve mülke verilen zararın kabul edilemeyeceğini sözlerine ekledi.

Resmî olmayan rakamlara göre, Malavi nüfusunun dörtte biri Müslümanlardan oluşturuyor.

Yorumlar (0)