BM: Yemen’e 11 bin AIDS hastası "yaşamaya çalışıyor"

BM Uluslararası Göç Örgütü, Yemen ilgili çarpıcı bir rapor yayınladı. Rapora göre Yemen’de yaklaşık 11 bin AIDS hastası bulunuyor ve bu hastalar, ülkedeki siyasi kriz ve yoksulluk sebebiyle tedavi olamıyor.

DÜNYA 12.04.2021, 09:48 12.04.2021, 13:53
BM: Yemen’e 11 bin AIDS hastası "yaşamaya çalışıyor"

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (BM-IOM), Yemen aile ilgili bir rapor yayınladı. Yemen’deki hastalık ve sağlık sistemi hakkında ayrıntıları içeren bu rapora göre Yemen’de hakim olan kriz ve çatışma durumu, binlerce kişinin sağlık sisteminden faydalanmasını önlüyor.

İlaç alamayan ve tedavi olamayan binlerce kişinin olduğuna değinen rapora göre bu durum, Eylül 2014’ten beri devam ediyor. Belirtilen dönemde İran desteğini alan Husiler, hükümete karşı ayaklanmış ve yoksulluk dalgasını beraberinde sürüklemişti.

Suudi Arabistan’ın kurduğu Arap koalisyonu ise Mart 2015’ten beri Husilerin karşısında, Yemen hükümetinin yanında yer alıyor. Fakat dışarıdan gelen desteklemeler de sağlık sisteminin düzelmesine yetmiyor.



Halkın üçte ikisi tedavi olamıyor

Yemen halkında hastalanan kişilerin sağlık hizmetlerine başvuramadıklarını, başvursalar bile ilaca ve temiz gıdaya erişimlerinin sıkıntılı olduğu belirtilen rapora göre ülke genelinde yaklaşık 11 bin AIDS hastası bulunuyor.

AIDS hastaları, çok uzun süredir tedavi edilmeyi ve ilaç haklarına kavuşmayı bekleseler de hayat mücadeleleri tükenerek devam ediyor. 

Yorumlar (0)