BM: Vahşi yaşamla oynarsanız salgınlar devam eder!

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan bir raporda, vahşi yaşamın korunmaması durumunda salgın hastalıkların devam edeceğine dikkat çekildi. 

DÜNYA 08.07.2020, 16:40
BM: Vahşi yaşamla oynarsanız salgınlar devam eder!

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde yeni tip koronavirüs (Covid-19), dünyada 500 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine ve 11 milyon 900 binden fazla vakanın tespit edilmesine neden oldu. 

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) tüm sektörleri kötü etkilemeyi sürdürürken, Birleşmiş Milletler'den (BM) önemli bir rapor geldi.

Söz konusu raporda, zoonotik hastalıkların insanlara geçmesini engellemek adına etkili tedbirlere başvurulmaması durumunda başka salgın hastalıkların belirebileceği ihtimali üzerinde duruldu. 

Vahşi hayat sömürülürse...

Birleşmiş Milletler'den (BM) Inger Andersen, vahşi hayatın sömürülmeye ve ekosistemlerin ortadan kaldırılmaya devam edilmesi halinde ilerleyen senelerde hayvanlardan insanlara bulaşan salgın hastalıkların başımızı ağrıtabileceğini ifade etti. 

Hazırlanan raporda, yarım milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açan yeni tip koronavirüsün (Covid-19) büyük bir ihtimalle yarasalardan çıktığı, bu salgının MERS, Ebola ve Batı Nil Ateşi gibi hastalıkların en yenisi olduğu belirtildi. 

2 milyon kişi hayvanlardan bulaşan hastalıklardan ölüyor 

Inger Andersen, ortaya çıkabilecek salgınların önüne geçebilmek için doğayı koruma hususunda farkındalığın artması gerektiğine dikkat çekerek, her sene özellikle gelişmemiş ülkelerde yaklaşık 2 milyon kişinin, hayvanlardan insanlara sıçrayan hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğini kaydetti.

9 trilyon dolarlık kayıp olacak

Raporda, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) neden olacağı maddi kayıpların ilerleyen senelerde 9 trilyon dolara çıkabileceği ifade edildi. 

ILRI'den (Uluslararası Hayvancılık Araştırma Enstitüsü) Jimmy Smith, Afrika kıtasında yer alan ülkelerin salgın hastalıkları idare edebilmek amacıyla proaktif yöntemler kullandıklarını, hastalık kontrolüne risk bazlı yeni yaklaşımlar getirdiklerini söyledi. 

Yorumlar (0)