BM uyardı: Ölüm kalım meselesi

BM (Birleşmiş Milletler) İklim Değişikliği İcra Sekreteri Simon Stiell, "Pek çok insan için gezegenimizin ısınmasını 1,5 derece ile kısıtlamamız bir ölüm kalım meselesidir." dedi.

DÜNYA 05.06.2023, 23:44
BM uyardı: Ölüm kalım meselesi

Stiell, Almanya'nın ev sahipliğinde başlayan Bonn İklim Değişikliği Konferansı’nın açılışında gerçekleştirdiği konuşmada, global ısınmayı 1,5 derecelik ısınmayla kısıtlama hedefini sürdürerek, herkes için sürdürülebilir bir gelecek temin etme çağrısı yaptı.

Bilimin iklim değişliği hususunda en iyi araç olduğunun altını çizen Stiell, iklim için harekete geçmenin çok uzun bir zaman aldığını ve şimdi iklim için alınan kararları bir bir uygulama döneminin çabuk olması gerektiğini kaydetti.

Simon Stiell, "Pek çok insan için gezegenimizin ısınmasını 1,5 derece ile kısıtlamamız bir ölüm kalım meselesidir.” dedi. 



5-15 Haziran tarihlerinde yapılacak


Bonn İklim Değişikliği Konferansı, UNFCCC'nin (BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi) alt komitelerinden biri olan SBI (Uygulama Alt Komitesi) ile SBSTA (Bilimsel ve Teknolojik Danışma Alt Komitesi) yürütücülüğünde, 5-15 Haziran tarihlerinde Almanya'nın Bonn şehrindeki Dünya Kongre Merkezi'nde yapılacak.

Görüşmeler, senenin en önemli iklim organizasyonu olarak kabul gören ve 30 Kasım ila 12 Aralık tarihleri arasında BAE'nin (Birleşik Arap Emirlikleri) Dubai şehrinde düzenlenecek COP28 (Birlemiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı) evvelinde, gezegenimizin iklim krizi karşısında hangi noktada olduğu hususunda geniş kapsamlı bir değerlendirmede bulunulması fırsatı verecek. 

Karar verici mekanizmalarda yer alan hükümet yetkilileri ile bilim insanlarının bir araya geldiği zirve çerçevesinde, geçtiğimiz seneki COP27'de verilen sözler ve öne çıkan hedefler gözden geçirilecek, ayrıca Paris Anlaşması ve Kyoto Protokolü kapsamındaki hedeflerin ne oranda uygulanabildiği bir defa daha mercek altına alınacak.

Yorumlar (0)