BM uyardı! İdlib'de savaş suçu işleniyor

Birleşmiş Milletler (BM), İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde sivillerin ve sağlık kuruluşlarının hedef alındığı saldırıların kabul edilemeyeceğini ve bu saldırıların savaş suçu niteliği taşıyabileceğini bildirdi.

DÜNYA 19.07.2019, 16:19 19.07.2019, 16:27
BM uyardı! İdlib'de savaş suçu işleniyor

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in özel danışmanı Najat Rochdi, Suriye'deki İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde sivillerin ve sağlık kuruluşları da dahil sivil altyapı tesislerinin hedef alındığı saldırıların kabul edilemeyeceğini bildirdi. Rochdi, bu saldırıların savaş suçu niteliği taşıyabileceğine dair uyarıda bulundu. 

Najat Rochdi, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun İnsani Erişim Çalışma Grubu toplantısında, BM üyesi ülkelere 'Suriye'deki acil insani önceliklere destek sağlanması' için çağrıda bulunduğunu ifade etti. 

11,7 milyon sivilin insani yardıma muhtaç

Ülkede, 11,7 milyon sivilin insani yardıma ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Rochdi, bunların 5 milyonunun durumunun kritik olduğunu kaydetti.

Rochdi, bölgede sağlık kuruluşlarının hedef alındığı saldırıların sürdüğüne işaret etti. Ayrıca, BM'nin çatışan taraflara koordinatları vermesine rağmen bölgedeki en büyük hastanelerden Maarat El Numan'a saldırı gerçekleştirildiğini ve bu saldırının BM Genel Sekreteri tarafından kınandığını hatırlattı.

"Sivillere yönelik saldırılar, savaş suçu niteliği taşıyor"

Suriye'deki İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde sivillerin, insani yardım çalışanlarının ve sağlık kuruluşları da dahil sivil altyapı tesislerinin hedef alındığı saldırıların kabul edilemez olduğunu belirten Rochdi, bu tür saldırıların savaş suçu niteliği taşıyabileceğine dair uyarıda bulundu.

Rochdi, Deyrizor'un doğusundaki Tikhi köyüne gerçekleştirilen hava saldırısında da sivillerin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını ifade etti. Saldırının kimin tarafından gerçekleştirildiğini söylemedi.

Salı günü ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ve YPG/PKK'lı ortakları, Tikhi köyünde 13 sivilin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

"Kamptaki insani durum sürdürülemez"

Najat Rochdi, YPG/PKK terör örgütünün işgalindeki El Hol kampında çoğunluğu Suriyeli ve Iraklı çocuk ve kadınlardan olmak üzere yaklaşık 70 bin sivilin bulunduğunu ifade ederek, kamptaki insani durumu 'sürdürülemez' olarak değerlendirdi. 

Rochdi, El Hol kampında uluslararası insancıl hukuk ve normlara uyulması ve çocukların korunması çağrısında bulundu. 

Rukban kampından 16 bin 600 sivilin ayrıldığını belirten Rochdi, kampta kalmaya devam eden tahmini 27 bin sivilin de en temel insani yardımlara ve korumaya muhtaç olduğunu kaydetti. 

Yorumlar (0)